Janketić ostavio neizbrisiv trag u srpskom glumištu

Srna, B92
Janketić ostavio neizbrisiv trag u srpskom glumištu

Banjaluka, Beograd - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog glumca Mihaila Miše Janketića.

“Otišao je još jedan od najboljih glumaca i to ne samo u Srbiji, već i u regionu. Glumačko umijeće koje je pokazivao na pozorišnoj sceni, filmskom platnu i u televizijskim serijama dokaz su njegove posvećenosti profesiji koju je volio, ali i vječna inspiracija mladim generacijama”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Miša Janketić ostavio neizbrisiv trag u srpskom glumištu i da će se njegove uloge dugo pamtiti.

“U ime svih građana BiH i lično ime izražavam iskreno saučešće porodici velikog čovjeka i glumca, koji je decenijama suvereno dominirao srpskom scenom”, naglasio je Dodik u telegramu saučešća.

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić priminuo je danas u Beogradu u 80. godini.

Janketić je u bogatoj karijeri odigrao više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. 

Četnici mu ubili majku: Zrelo doba proveo u srećnom braku s balerinom

Jedan od najvećih srpskih glumaca Mihailo Miša Janketić ispričao je za života potresno priču o stradanju njegove porodice tokom Drugog svjetskog rata.

Prenosimo vam deo intervjua koji je dao davne 1973. godine.

“Sećam se dobro tog dana četrdeset treće godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevalja. Kolona partizana. Išli smo za njom. Ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, ka kući Đenisijevića, u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlja je ulazila kolona Nemaca.I danas ih vidim na motociklima. Vidim njihove šlemove. I mašinke. I čizme. Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona. Majku su bili uhvatili četnici. I u Kolašinu osudili je na dvadeset i jednu godinu robije. Milenu (sestru) i mene čuvala je strina. Pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića. I rekla: “Evo ti, vojvodo, ovo dvoje dece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj!”

Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Nemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane. Da i dalje radi na pošti. Iako za Nemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Nemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika.

Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu.

Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu.Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče: Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini.

Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku.

Jedne noći, u Ševarima, ubio ju je pop Maca. Sa drugim partizanskim ženama. Njih devet.

Dugo posle tog događaja, ovde u Beogradu, u gimnaziji, reče nam razredna da uzmemo po list hartije. Izdiktirala nam je poziv za roditeljski sastanak. Trebalo je sutradan da ga vratimo sa potpisom roditelja. Ja sam odmah potpisao poziv i pružio ga razrednoj.”Ne ti, nego otac da potpiše”, podviknula mi je razredna. “Ja nemam oca”, rekao sam.”Pa, nek ti potpiše majka”, rekla je nešto mirnije. “Ja nemam ni majku”, odgovorio sam.

A ja je nisam ni za šta ni krivio. Tada je i saznala čije sam ja dete. Tada sam ja saznao da je ona školska drugarica moje majke.

“Ti znaš ko ti je ubio majku?”, upitala me u jednom trenutku.

“Znam”, odgovorio sam.

“Ti znaš da su živi njegovi sinovi?!”

“Da.”

“Znaš da žive ovde u Beogradu?”

I to sam znao.,”Oni stanuju u mojoj ulici, u... “

“Ne!” vrisnuo sam i pružio ruku da razrednoj zapušim usta. “Ne, nemojte to da mi kažete. Neću da znam gde stanuju!”

U srećnom braku dobio je četvoro djece

Miša Janketić godinama je bio u skladnom braku sa balerinom i glumicom Svjetlanom Knežević. Bila je članica ansambla Pozorišta na Terazijama, a upamćena je po seriji “Grlom u jagode”, predstavi “Cigani lete u nebo” i ulozi u TV seriji “Lisice”.

Miša je od Svjetlane stariji 12 godina, a na početku ih nisu dijelile samo godine, već i kilometri, a između njih našao se, pa, i jedan dečko.

“Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je veoma lepa devojčica. I dan-danas je lepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovek, dosta rano sam delovao autoritativno. Hteo sam brže da ostarim. Oni su se razišli, pa sam je tešio. Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kada bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo, uzeo je i oženio. Održao sam obećanje. Istina, u međuvremenu je bilo nekih malih pesmica i nekih pisama, jer ona je tad učila baletsku školu u Sankt Petersburgu, u Lenjingradu, a ja sam bio ovde, pa smo se malo dopisivali. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina, maltene”, ispričao je ovako Miša Janketić prije nekoliko godina za domaće medije.

“Upoznao nas je naš zajednički prijatelj. Miša priča da je na snimanju filma 'Horoskop' rekao: „Vidite li onu malu? Kad poraste, ja ću je oženiti.” Film su snimali na moru, ja sam imala 16 godina. Drugarica i ja smo se prijavile za statiranje da bi koji dan produžile letovanje. Posle četiri godine smo se zaista počeli družiti. Lepa priča. Što se tiče dece, ja sam bila inicijator. Da mi je Bog dao, bilo bi ih više”, ispričala je Svjetlana.

Inače, Mihajlo i Svjetlana imaju četvoro dece: Marko i Milica Janketić poznati su kao glumci, zatim balerina Iva Ćirić i policajac Radomir Janketić.

O ljubavi poslije toliko godina sam Miša Janketić je pričao u jednoj emisiji kada je objasnio da ga je mlada novinarka pitala da li voli svoju ženu, a on je dao odgovor:

“Zatečen nedelikatnim pitanjem, rekao sam joj: 'Slušaj, posle toliko vremena i toliko dece, devojko… Da li volim svoju ženu? Ne znam. Ne znam da li volim svoju ženu, ali znam da bih teško bez nje mogao da živim'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana