Zapošljavanje

Danijela Stokanić

U privatnom sektoru u Srpskoj lani je posao dobilo čak 9.296 novih radnika.

Poslodavci, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i uglavnom prepušteni sami sebi, ipak su uspjeli da povećaju broj zaposlenih, odnosno na mjesečnom nivou posao kod privatnika dobijalo je u prosjeku 775 radnika.

Ipak, iako su svoju "armiju" obogatili velikim brojem radnika i iako je u privatnom sektoru bilo daleko najviše novozaposlenih, situacija je i dalje, upozoravaju ekonomisti, daleko od sjajne.

Iako je ovakav pomak svakako veoma pohvalan, neophodno je uraditi još mnogo toga da bi se ukupna situacija mogla nazvati dobrom. Ako uzmemo u obzir broj nezaposlenih, ovo zapošljavanje samo je kap u moru.

Nezaposlenost je u BiH odavno gorući problem, a nedavno je čak i Svjetska banka upozorila na to da je u svim zemljama regiona, osim u Albaniji i BiH, broj radnih mjesta od 2010. do 2016. godine rastao, te da je u BiH zabilježen i najveći pad stope zaposlenosti od čak pet procenata. Tu je i činjenica da je, osim u javnom, broj zaposlenih u svim drugim sektorima lani značajno padao.

Jedno je sigurno, a to je da je za jaču privredu i više nego potrebna pomoć vlasti, jer bez te intervencije neće moći da jača.

I za tako nešto je krajnje vrijeme, pogotovo kada se ima u vidu to da skupi i glomazni javni sektor ne može da živi bez realnog, a da u Srpskoj svakog mjeseca u javnom sektoru zaposlenje u prosjeku pronađe 37 radnika, što je, uzme li se u obzir i broj službenika na svim nivoima, koji stalno raste, blago rečeno - previše.

Zbog toga, u isto vrijeme sa jačanjem privrede, zapošljavanje u javnom sektoru treba što prije umanjiti, odnosno svesti na najmanju moguću mjeru gdje god je to moguće.

Trebalo bi i što prije napraviti analizu kako bi se vidjelo kakva je struktura zapošljavanja u javnom sektoru, odnosno kako bi se utvrdilo "ko kosi, a ko iz budžeta nosi", jer će tržište rada doći na zelenu granu tek onda kada se dese promjene.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana