Zaglavljeni u popisu

Željka Domazet

Da je BiH još debelo zarobljena u devedesetim godinama potvrđuje i silna galama koja se u ovoj zemlji digla oko realizacije rezultata izbora u FBiH.

Dok jedni smatraju da prilikom formiranja Doma naroda FBiH treba da se primijeni popis iz 2013. godine, drugi tvrde da bi se u tome trebalo držati popisa iz 1991. Ako se u svemu tome ima u vidu činjenica da je od popisa koji je u ovoj zemlji bio sproveden neposredno prije rata, prošlo gotovo tri decenije i da su u međuvremenu nestali oni koji su se tada izjašnjavali kao Jugosloveni, razorena Jugoslavija, pomjereno i raseljeno mnogobrojno stanovništvo koje se raselilo iz jednog u drugi entitet, kantone, gradove, opštine širom BiH ili svuda po bijelom svijetu, zaista pomalo zvuči smiješno da se iz područja gdje više skoro da i nema ili Srba, Hrvata ili Bošnjaka delegiraju njihovi predstavnici koji će ih navodno zastupati.

Stoga i ne čudi da se u BiH  u svakom izbornom ciklusu po potrebi pojedinci izjašnjavaju kao pripadnici jednog konstitutivnog naroda iako su u prethodnom bili pripadnici drugog ili trećeg.

Oni koji su zagovornici priče kako se u BiH mora primjenjivati prijeratni popis stanovništva sve dok se svi ne vrate u svoja stara mjesta življenja, zaboravljaju činjenicu da bi se na taj način desila nova raslojavanja porodica, pa bi recimo sin oca koji je rođen u Banjaluci i u međuvremenu postao punoljetan, morao da otjera u Sarajevo jer je tamo rođen, iako više nema gdje da se vrati niti hoće da se vrati. Pored neviđenih napada na Centralnu izbornu komisiju, dilema da li će se u izboru delegata za federalni Dom naroda primjenjivati predratni ili posljednji popis podijelila je i sam CIK. Da je riječ o pokušaju prevare ili kolokvijalnim rječnikom rečeno “navlakuše” govori i pokušaj jednog od članova CIK-a da za prošlu sjednicu ove institucije pripremi recept i rješenje, predlažući da se o njemu glasa iako ga drugi članovi do te sjednice nisu ni vidjeli. Ne slučajno taj prijedlog držao se prijeratnog popisa stanovništva.  

Ako u Izbornom zakonu ove zemlje jasno stoji da se rezultati realizuju po zadnjem popisu, onda bi u svakom slučaju popis iz 2013. godine morao biti primijenjen, jer se u suprotnom postavlja pitanje da li je taj popis uopšte bio potreban, ako se ne može primijeniti čak ni za realizaciju izbornih rezultata. Ne bude li se u ovoj zemlji poštovao zakon i izborna pravila, a popisi radili tek reda radi, onda je sasvim sigurno da još zadugo u njoj niko neće biti adekvatno popisan, nego će cijela zemlja biti - otpisana.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana