Voda i vatra u procesu pomirenja

Željka Domazet

Koliko je ovdašnja politička scena puna paradoksa, koliko ju je iskrenost odavno napustila najočiglednije pokazuje odnos dva “ljuta” protivnika, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Javnost je danima, mjesecima i godinama svjedočila otrovnim strijelama koje su odaslane u suprotnom smjeru iz jednog i drugog tabora, da bi svako ko drži do izrečene riječi mogao jasno reći da će se prije pomiriti voda i vatra nego što će Bakir i Fahro naći zajednički jezik.

Međutim, svi izrečeni otrovi odjedanput su gurnuti pod tepih u trenutku kada su bošnjačke stranke postale svjesne da se srpske i hrvatske ujedinjuju zarad očuvanja vlastitog nacionalnog interesa. Ne smeta im toliko ujedinjavanje hrvatskog korpusa jer ove stranke i kada se do kraja ujedine, nikada neće biti u stanju da pariraju brojnosti Bošnjaka. Uostalom, Hrvati nemaju ništa protiv ni puta BiH u NATO.

Međutim, Izetbegoviću i Radončiću naročito je zasmetalo najavljeno jedinstvo SNSD-a i SDS-a i jasan stav iz Republike Srpske da će slijediti put Srbije kada je riječ o ulasku BiH u NATO te da je neutralnost jedini logičan put za ovu zemlju.

Radončić je naprasno zaboravio sve otrove koje je izbljuvao na račun Izetbegovića i radikalnih struja kojih je prepuna ova stranka, zaboravio da “sa svima može osim sa SDA”, pa ne trepnuvši zakopao ratnu sjekiru i poručio kako nije korektno da teret ujedinjenja Srba i Hrvata snosi jedna politička stranka. Mada ova dvojica ljutih protivnika nakon sastanka nisu jasno rekli da je postignut dogovor o koaliciji, prema onome što su kazali, jasno je kao dan da je zajedničko djelovanje dogovoreno i da su SDA i Izetbegović našli oslonac za nove napade na Srpsku.

Osim toga, jednoglasno su se složili da ovu zemlju treba gurnuti u NATO zaboravljajući da su srpski zvaničnici jednoglasno i zdušno protiv toga.

Imajući u vidu slaganje kockica kada je riječ o formiranju vlasti u ovoj zemlji, sasvim je sigurno da će i zbog situacije u okruženju, ali i unutrašnjih prilika u zemlji javnost imati mnogo čega da se nagleda.

Otrovnih strijela neće nedostajati i različite aspiracije će se isprobavati, tako da će očigledno i ovaj mandat biti potrošen u svakojakim svađama. Za bilo kakve odluke iz rukava će se vaditi razni uslovi, a zemlja će tonuti u još veće podjele i nesuglasice. Najočigledniji primjer je državnički govor koji je u centru Sarajeva na otvaranju EYOF-a održao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je pao u sjenu zvižduka i loše slike koja je poslata u svijet.

Očigledno je da je BiH već odavno ogrezla u razdorima i izgleda da samo na tom principu može “funkcionisati”. Napredak joj je već odavno okrenuo leđa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana