U reviziji ništa novo

Marijana Miljić

Izvještaji o reviziji rada institucija na nivou BiH u 2016. godini nisu donijeli ništa novo. Stari rezultati prekopirani su u novim izvještajima.

Ponovo su na djelu identični problemi jer niko u prethodnoj godini nije povukao ručnu kada je riječ o smanjenju troškova, niti je iko kažnjen zbog propusta na koje revizori godinama upozoravaju.

Niko ništa ne radi ni na tome da otkloni primjedbe. Revizori ih pišu iz godine u godinu, ali niko od nadležnih za to izgleda ne mari.

Isti rezultati iz godine u godine nikoga i ne iznenađuju. Iznenadili bismo se samo kada bi došlo do pomaka.

Ali to se neće desiti. Bar ne u skorije vrijeme, odnosno sve dok ne shvate da rasipništvo budžetskog novca nikuda ne vodi, osim što  zemlju unazađuje i vodi ka daljem potonuću. Dok to shvate, stanovnici BiH će se poprilično načekati.

Jer, jasno je već i pticama na grani da institucije u BiH ne žele da se dovedu u red. Da je tako, pokazuje i to što je Kancelarija za reviziju institucija BiH u svom izvještaju opet utvrdila da institucije ne odustaju od kršenja procedura javnih nabavki, netransparentnog zapošljavanja, neekonomičnog korišćenja službenih automobila, neusvajanja podzakonskih akata, gomilanja troškova i pravljenja rashoda tamo gdje i nisu potrebni… Lista njihovih zamjerki je podugačka i od njih bismo mogli da napravimo jednu enciklopediju.

Prema svim stavkama i parametrima BiH je na začelju svih mogućih lista, ali zato njene institucije po javašluku, neradu i rasipništvu drže čvrsto prvo mjesto i ne dopuštaju nikome da ih skine sa tog trona. I neće, jer im nema ravnih u tome.

Niko ih, nažalost, u tom rasipništvu i ne sprečava. Jer, da samo jednom za probijanje budžeta i silne propuste kazne bar jednu instituciju i njeno rukovodstvo, oni sigurno za tom praksom ne bi ponovo posegli. Možda bi se i neki drugi prepali i povukli ručnu. Ovako niko ništa ne radi da to zaustavi.

Prostora za štednju ima, ali u institucijama nemaju ni volje ni osjećaja za to. Zbog toga, već iduće godine, u isto ovo vrijeme, možemo očekivati identične primjedbe revizora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana