Statističke malverzacije

Vedrana Kulaga

U BiH je poprilično kratka lista otvorenih pitanja koja su riješena bez mnogo prašine, teških riječi i čiji je epilog bio plod zajedničkog dogovora triju strana.

Jedan u nizu posljednjih ispita bio je popis stanovništva iz kojeg je na kraju jedino postalo jasno kako u svim pravilima i propisima ima nepisanih "izuzetaka" kojih se pojedinci drže više nego napisanih akata.

Taj, veoma važan posao za svaku zemlju, u BiH je završen tako da su statističke institucije na nivou FBiH i BiH stale na jednu stranu, a RS na drugu, tako da smo dobili dva odgovora na jedno pitanje - koliko nas ima.

Prašina u vezi s tim još se nije u potpunosti slegla, a iz federalne kuhinje ovih dana stigla je nova priča koja ide u pravcu ujedinjavanja svih statističkih institucija u BiH, a u pozadini je, kako su ustvrdili, odluka visokog predstavnika iz 2002. godine.

Stav RS je jasan - to ne dolazi u obzir. U izjavama direktora Federalnog zavoda za statistiku Emira Kremića vide samo pustu želju, a i jasno kršenje svih statističkih pravila kao i važećih pravnih akata ove zemlje.

Nesporno je da će Kremićeva izjava dodatno podgrijati ionako vrele odnose između statističkih institucija, posebno ako se ima u vidu činjenica da ova zemlja treba da se priprema za popis poljoprivrede koji joj uveliko kuca na vrata.

Pozicije su već zauzete i odnosi snaga ponovo su isti. FBiH i Agencija za statistiku BiH smatraju da je za taj posao potreban zakon o poljoprivredi na nivou BiH, dok je to za Srpsku jasan znak da pojedine sile ponovo pokušavaju da joj otmu određene nadležnosti.

Već sada je jasno da će i taj popis, ako ga i bude, proći kao i onaj iz 2013. godine i da će biti potrebno dosta, dosta truda, struke i razuma da se popiše poljoprivreda u BiH i da dobijemo te podatke koji su važni u planiranju i za razvoj zemlje.

Inat je dosta puta igrao ključnu ulogu u rješavanju otvorenih pitanja u ovoj zemlji. Prečesto i previše.

Odavno je vrijeme da se svi primire i da politika otimanja i preglasavanja prestane u BiH. Jedino tako ova zemlja može krenuti naprijed, a dok god su na sceni želje i željice koje vuku korijene iz ne tako davne prošlosti, ne piše se dobro nikome.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana