Samo supruga i djeca

Darko Momić

Predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio je povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, odlikovanja.

Među dobitnicima su i Prva mješovita protivoklopna artiljerijska brigada Prvog krajiškog korpusa Vojske RS i Prva novogradska pješadijska brigada, koje su za izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu Srpske odlikovane Ordenom Nemanjića.

Za iskazanu ličnu hrabrost u borbi za slobodu Srpske Medaljom majora Milana Tepića odlikovan je poručnik Vojske RS iz Brčkog Jovan Savić, a za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje RS Medaljom zasluga za narod posthumno je odlikovano stotinu poginulih boraca Vojske RS. Ukaz o odlikovanju preuzeo je predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić.

Svečana dodjela odlikovanja upriličena je, kako i dolikuje, u Palati Republike i na toj svečanosti se Srpska činila kao prava država sa svim pripadajućim atributima. Prijatno je iznenađenje što svečanost ni sa jedne strane nije direktno zloupotrijebljena u predizborne svrhe, iako je to za ovo doba godine bilo očekivano. Uglavnom, treperili su damari kada su dobitnici primali odlikovanja, a samo bezdušni nisu osjetili ponos kada je predsjednik Boračke organizacije RS primao ukaz o posthumnom odlikovanju stotinu poginulih srpskih boraca.

Ipak, zaboravljeno je nešto poprilično važno, što je dijelom bacilo sjenku na cijelu svečanost, ali mnogo više žalosti što niko nije primijetio taj propust. O čemu je riječ?

Riječ je o tome da je u petak bilo punih pet godina otkako nas je napustio general Slavko Lisica, pjesmom opjevani komandant koji je imao jednu od glavnih uloga u probijanju koridora života i udaranju temelja Srpske. Komandant koji je jeo iz istog tanjira sa svojim vojnicima i koga su vojnici obožavali prije tačno pola decenije je tiho otišao u nebeski stroj kneza Lazara i pridružio se svojim kolegama koji su položili život za Srpsku.

Nema potrebe trošiti slova na to o kakvoj ljudskoj i oficirskoj gromadi je riječ, jer su poštovanje prema njegovim vojničkim vrlinama pokazali i neprijatelji. I to čak i oni najveći neprijatelji koji su često bez ikakvih argumenata štancali i montirali optužnice za ratne zločine protiv srpskih vojnika i oficira. Ali ne i protiv Lije. I bar zato je zaslužio mnogo više od samo jedne čitulje u “Glasu” potpisane sa:

S ljubavlju i poštovanjem.

Supruga i djeca

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana