Reforma Instituta

Danijela Stokanić

Gotovo četvrt vijeka od završetka rata porodice iz Republike Srpske tragaju za tijelima čak 1.672 srpska borca i civila.

Proces njihovog traženja trenutno je u potpunom zastoju, a nažalost, kako vrijeme prolazi, šanse za pronalazak nestalih sve su manje i manje.

Najgore u svemu je to što je ovaj proces odavno mogao biti završen da je bilo volje i pravde, jer činjenica je da je bilo i svjedoka (u većini, ako ne u svim slučajevima), i novca za potrage i dovoljno ljudi koji su na tom poslu radili.

Ipak, u ovaj se proces umiješala politika, kojoj tu nikako nije mjesto.

Za to što posmrtni ostaci velikog broja srpskih žrtava uprkos svemu još nisu pronađeni i identifikovani, zvaničnici RS i porodice nestalih krive Institut za nestala lica BiH, koji radi selektivno i koji je, kako tvrde, potpuno u rukama bošnjačke politike.

Da su i te kako u pravu pokazuje to da je proteklih godina identifikovano više od 5.500 bošnjačkih žrtava rata, a svega 315 srpske nacionalnosti.

Kada je došlo na red traženje srpskih žrtava smanjeni su iznosi novca za ekshumacije i identifikacije. U mnogim su slučajevima navodi o nedostatku novca presudili tome da budu obustavljena traženja na lokacijama za koje se pouzdano zna da se na njima nalaze masovne grobnice.

O haosu u Institutu, u kojem se vrijeme gubi uglavnom ne nebitne stvari, suvišno je i govoriti. O imenovanju privremenog Upravnog odbora i nelogičnostima i blago rečeno nelogičnom izboru članova Kolegijuma takođe.

A da predstavnike RS u Institutu niko ni za šta i ne pita, odavno je poznato.

Zato je, kako upozoravaju i upućeni iz RS, neophodno što prije pokrenuti reformu Instituta za nestala lica BiH.

Evidentna diskriminacija srpskih žrtava i tendencija da njihov njihov broj bude umanjen samo će na taj način biti otklonjene.

Traženje nestalih neophodno je ubrzati i završiti što prije, jer vrijeme neumitno teče.

U suprotnom, porodice nestalih teško da će dočekati pravdu koju je trebalo da dočekaju prije mnogo godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana