Protektorat

Veljko Zeljković

Bosna i Hercegovina se već 23 godine nalazi pod međunarodnim protektoratom. Iako je već odavno postala punoljetna, njeni prinudni “staratelji”, dodijeljeni joj po službenoj dužnosti, ne dozvoljavaju joj da se osamostali i da krene sama dalje. Ne dozvoljavaju to ni moćni ujak Sem, a ni baka Angela.

Kada je u Dejtonu pred međunarodnim matičarima ozvaničena ova zajednica, Ohaer je dobio ulogu da očuva mir u kući i obezbijedi dosljednu primjenu predbračnog ugovora.

Mir je očuvan i pored svakodnevnih svađa, ali degradacija jednog od dva člana ovog domaćinstva bila je prisutna tokom svih ovih godina.

Sankcije i batine su po pravilu uvijek bile upotrebljivane protiv nešto manjeg člana ove prinudno skrpljene porodice. I to samo jer je on tražio da bude ravnopravni član ove “porodične” zajednice.

Na sve načine “staratelji” oličeni u likovima poput Karlosa Vestendorpa, Volfganga Petriča, Pedija Ešdauna i Valentina Incka pokušavali su da razvlaste Eres i njeno porodično nasljeđe prenesu na Fed.

Džaba su bile pritužbe i molbe da bude prekinut takav bahati odnos. Nametana su nova kućna pravila i traženo je da se igra i svira po neusaglašenim direktivama i notama, prije svega ujka Sema.

Najgori meću dodijeljenim “starateljima” sigurno je bio Pedi, jedan od aktera “Krvave nedjelje” - incidenta kada je u Deriju, u Sjevernoj Irskoj, 1972. godine ubijeno 26 demonstranata. I to samo jer su se ovi nesrećnici zalagali za veća građanska prava. Riječ “pravo” za njega je bila nepoznanica i u BiH.

Pokazivao je otvorenu netrpeljivost prema jednom od članova ove zajednice i nije krio da ga baš i ne “miriše”. Smjenjivao je njegove predstavnike u kućnom savjetu i određivao im višegodišnju izolaciju. 

Iako nije upotrebljavao batinu, ni posljednji “staratelj” Valentin se nije baš pokazao. Uvijek se trudio da pred Savjetom stanara iznese što crnji izvještaj o svom štićeniku Eresu. I tako godinama unazad. Ne dopušta ovaj austrijski političar slovenačkog porijekla da se BiH otrgne od međunarodnog protektorata. A i zašto bi kada ga Savjet stanara za njegovo tutorstvo plaća četrdesetak hiljada maraka. I to mjesečno!

Eres je u međuvremenu stasala i ojačala. I poručeno je da je konačno došlo vrijeme da punoljetni članovi ove zajednice počnu sami odlučivati o svojoj budućnosti. To bi i Fed trebalo da shvati, a ne skrivati se ispod skuta Ohaera, koji postao kost u grlu BiH!

Koncert

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana