Privredna infuzija

Marijana Miljić

Privrednici u BiH godinama vape za pomoći koja bi koliko-toliko popravila njihov poljuljani položaj, a nadležne institucije dijele ih na kašičicu.

I za tim dijeljenjem pomoći na malo ne posežu odmah jer u ovoj zemlji ništa se ne dobija iz prve. Osim ako to nije u interesu nadležnih institucija i njihovih rukovodilaca.

U tim slučajevima sva zakonska rješenja, koja to regulišu, ekspresno ugledaju svjetlost dana.

Zakonska rješenja kojima bi se popravila krvna slika privrede i poboljšalo poslovanje preduzeća, s druge strane, obično se mjesecima, pa i godinama “vuku” od jedne do druge institucije.

To potvrđuje i donošenje propisa kojima su ukinute carine na uvoz opreme i postrojenja na mašine. Ti propisi su se pošteno kiselili čak dvije godine u institucijama, da bi tek nedavno ugledali svjetlost dana.

Pojedini privrednici nisu ni dočekali tu odluku, jer da su ih čekali, izgubili bi višemilionske poslove i time samo uprljali imidž kod poslovnih partnera i, vjerovatno, ostali bez njih u daljem poslovanju. To sebi malo ko od domaćih privrednika može da dopusti.

Zbog tog nemara nadležnih i nebrige o domaćoj privredi, firme su morale milione KM da keširaju na uvoz kupljenih mašina, a oni s druge strane, koji su mogli čekati ili ipak nisu imali izlaza, sa nestrpljenjem su dočekali ukidanje carine.

O tome svjedoči podatak da je većina njih u roku od mjesec, od kada je taj propis na snazi, pohitalo u zemlje širom svijeta i uvezlo opremu vrijednu skoro četiri miliona maraka.

Sama procedura i čekanje na ukidanje carina na uvoz mašina dovoljno govori koliko je nadležne institucije u stvari briga za domaća preduzeća i njihove probleme.

Privrednici apeluju i kucaju na sva vrata mnogobrojnih institucija, a obično ih neko čuje poslije nekoliko godina, ako i tada, jer mnoge stvari i zahtjevi godinama završavaju u kantama za otpatke.

Zbog takve prakse i (ne)rada možemo očekivati da ono što privrednici sada traže da bi olakšali poslovanje, to mogu da očekuju 2030. godine. Naravno, nikada neće dobiti sve ono što traže i što bi se moglo odraziti na pomoć privredi. Jer, riječ je o privredi, a ne interesu nadležnih.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana