Pravda za žrtve iz Dobrovoljačke

Željka Domazet

Suze ucvijeljenih porodica žrtava iz Dobrovoljačke ulice, duže od četvrt vijeka traže pravdu i kaznu za one koji su pobili golobradu nenaoružanu mladost koja se izvlačila, po dogovoru, iz sarajevskih kasarni.

Pravosudne institucije godinama opstruišu mnogobrojne dokaze koji su im predočeni i ne odgovaraju čak ni na odluku Ustavnog suda BiH da se odrede o prigovoru na odluku o obustavljanju istrage u  ovom slučaju koju je donio strani sudija Džud Romano neposredno prije nego što je napustio ovu zemlju.

Dok s jedne strane sve porodice žrtava bošnjačke nacionalnosti bez problema polažu cvijeće na mjesta stradanja svojih srodnika gdje god im padne na pamet širom Republike Srpske, dotle je, s druge, Srbima onemogućeno da postave spomen-obilježje za žrtve u Dobrovoljačkoj, a prije nekoliko godina kada su uz izuzetne mjere obezbjeđenja dolazili u ulicu stradanja nedužnih mladića, bili su izloženi uvredama i poniženjima. Cvijeće i svijeće su završavali u kontejnerima i prije nego što bi uspijevali da pređu međuentitetsku liniju koja se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Da bi izbjegli dodatna poniženja i provokacije odlučili su da parastos i obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici izmjeste iz Sarajeva i da to čine nadomak ovog grada koji je nekada bio i njihov.

I danas nakon toliko godina strpljivo poručuju onima koji odlučuju koji će od tasova koje boginja pravde drži u ruci prevagnuti, da je jedini put ka pravdi kazna za zločine.

Istovremeno, u gradu koji se pokušava okititi oreolom multietničkog i otvorenog za sve ljude, oni koji su nosili puške i pucali na kolonu kao i njihovi sljedbenici stradanje u Dobrovoljačkoj obilježavaju kao svoju veliku pobjedu i junaštvo. Ukratko, entitetska linija i dalje dijeli dvije istine o onome što se na početku rata tu dešavalo.

Ne budu li u ovoj zemlji konačno stvari postavljene na prave noge i pravosudne institucije kažnjavale sve počinioce ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici i inim stratištima gdje su žrtve Srbi, ova zemlja sigurno neće moći krenuti naprijed. Pomirenje i zajednički napredak će joj biti sve dalje, a razdor i nerazumijevanje će je polako ali sigurno razgraditi do kraja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana