"Mrtav pijan" za volanom

Milijana Latinović

Vozači koji nakon popijene čašice više sjedaju za volan i glavom bez obzira srljaju u sigurnu smrt nisu novost na putevima u Republici Srpskoj.

Ali, vijest da je policija na teritoriji opštine Novi Grad u ovoj godini uhvatila za volanom vozača sa 4,92 promila alkohola u krvi zastrašujuća je.

Velika misterija je kako je uopšte uspio doći do vozila i uputiti se drumom, kada znamo da ovolika količina alkohola u krvi dovodi do besvjesnog stanja. I koliko je uopšte čaša (flaša) popio ovaj rekorder u pijanstvu?

Najviše od svega zabrinjava činjenica što oni koji za volan sjedaju pijani najčešće ne popuštaju ni papučicu gasa, već samouvjereno jurcaju sijući strah na putu.

O tome zašto ne vode računa o svom životu nije naše da sudimo. Ali otkud im pravo da ugrožavaju živote pješaka ili drugih vozača? Mnogi su upravo životom platili svoje ili tuđe pijanstvo.

O životima ugašenim na putu zbog pijanih šofera koji kao na reli stazi divljaju kroz naselja svjedoči i statistika. Novi slučajevi poginulih u saobraćaju svakog dana pune novinske stupce.

Hvatajući se u koštac sa ovim i drugim prekršajima u saobraćaju, nadležni su odlučili da one koji krše zakon dobro udare po džepu, ne bi li se opametili. Kontrole u saobraćaju su pojačane, a početkom ove godine i novčane kazne su povećane.

Sudeći po ovakvim rezultatima alkotestiranja u saobraćaju, udar po džepu i nije mnogo zabrinuo bahate vozače, ali ni pješake, jer i među njima ima onih kojima čašica nije mrska.

Ako već iz dana u dan žurimo ka Evropskoj uniji i usklađujemo brojne propise i zakone i za ovaj problem bismo mogli prepisati neko od rješenja evropskih zemalja.

U Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj pijane vozače, osim novčano, kažnjavaju i stavljanjem iza rešetaka.

Možda bi ovakva kazna i kod nas malo više uticala na svijest učesnika u saobraćaju, posebno onih koji "mrtvi pijani" sjedaju za volan.

Možda bi nakon mjeseci provedenih u zatvoru shvatili da su alkohol i volan smrtonosna kombinacija.

_

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana