Moderno ropstvo

Vedrana Kulaga

Istorija čovječanstva prožeta je mračnim poglavljima, a na samom vrhu te liste je ropstvo koje, po svemu sudeći, još nije iskorijenjeno i koje je, nažalost, samo promijenilo oblik.

U moru problema koji svakodnevno pritišću BiH sve češće na površinu izlaze određeni za koje mnogi nikada ne bi ni pomislili da su proizvod društva i sredine u kojoj živimo te da se to nešto može desiti negdje tamo daleko, a nikako pod ovim dijelom neba.

Trgovina ljudima na teritoriji BiH jača iz godine u godinu. To potvrđuju zvanični podaci o broju identifikovanih žena i muškaraca koji su se dospjeli u okove ropstva i određenim krugovima i pojedincima donijeli dobru zaradu. Nadležni u BiH su evidentirali da su žrtve trgovine ljudima navođene na prostituciju, radno iskorištavane, uvlačene u ugovorene brakove i tjerane da prosjače po ulicama.

Posebno zabrinjava činjenica se među 81 identifikovanom žrtvom trgovine ljudima u prošloj godini nalazi 47 djece, a još više to što su to samo identifikovani slučajevima. A ko zna koliko ih je još završilo u tom paklu, a da još nisu postali dio zvaničnih statistika te da li će uopšte i biti.

Dobar dio javnosti u BiH, kao jednog od ključnih krivaca za “procvat” modernog ropstva unutar njenih granica, vodi male i blage kazne prema onima koji budu uhvaćeni u tim prljavim poslovima i izvedeni pred lice pravde.

Novčanim kaznama od nekoliko hiljada maraka ili godinu te dvije zatvora počiniocima tih krivičnih djela otvaraju se ista vrata i poslije sudskog procesa, zbog čega je potrebno pooštriti kazne za one koji se usuđuju da na krajnje nehuman i odvratan način tuđe živote uzimaju pod svoje.

Struktura i broj žrtava iz proteklih godina stvaraju bojazan od toga da bi naredna statistika mogla da bude još gora i da pokazuje dramatične podatke.

Jedan od razloga je migrantski talas koji je ove godine uzeo maha u BiH. Na hiljade osobe, među kojima ima mnogo onih iz ranjivih kategorija, ušlo je u BiH ili još čeka pred njenim vratima. Hiljade onih koji su spremni dati posljednji dinar da bi stigli do sigurnog tla, a to već sa strane vrebaju neki čiju “pruženu ruku” treba uzeti sa velikim oprezom.

Niko ne zna šta nosi sutra i bezbjednosne službe moraju da širom drže otvorene oči jer nijedan život ne zaslužuje da bude okovan u moderne lance. Pogotovo ne ručice onih koji još nisu upisani u knjige punoljetnih.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana