Milom ili silom

Veljko Zeljković

Najgore što se može uraditi jeste prepustiti nešto slučaju. Da se samo od sebe riješi. Ili olako prihvatiti. Iako su mjesecima unazad isticali kako ih ništa ne može iznenaditi u vezi sa migrantskom krizom, te da za sve scenarije imaju pripremljene planove, ispostavilo se sasvim drugačije. Pričalo se u prazno, tek onako da se nešto kaže.

Kada je posljednjih dana ova kriza kulminirala, svi ovi "junaci" nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše. A problem svakim danom sve veći i prijeti da poprimi katastrofalne razmjere. Kako u humanitarnom, tako i bezbjednosnom aspektu, jer nezadovoljstvo među migrantima je svakim danom sve veće.

Odgovarajućih smještajnih kapaciteta u kojima bi se smjestilo nekoliko hiljada izbjeglica, koliko ih trenutno boravi na prostoru Unsko-sanskog kantona u FBiH, jednostavno nema.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da je njihov broj na ovom prostoru svakim danom sve veći. Tome su doprinijele i vlasti u Sarajevu, koje su po onoj "muko moja, pređi na drugoga", odnedavno uvele i "talgo" voz na relaciji Sarajevo-Bihać. Bio je to nepromišljen potez, jer se nije razmišljalo o posljedicama takve odluke.

Narod Velike Kladuše i Bihaća je očajan. Prelila se čaša. Organizovani su i protesti, ali njihove zahtjeve ne čuju u Sarajevu, a kamoli negdje dalje.

Umjesto pomoći poslata je policija na granični prelaz Maljevac, koja treba da spriječi prolazak nekoliko stotina migranta ka Hrvatskoj. Saopšteno je kako će migranti iz međugraničnog područja morati otići. Moraće ostati u BiH. Milom ili silom.

U normalnom svijetu, granice se štite spolja, a u BiH iznutra. To faktički znači da svako može ući, ali ne i otići iz BiH. To jedino radno sposobna omladina može.

I to jedan od planova koji se trenutno sprovodi. I on nije načinjen u BiH, već u zapadnim zemljama koje su se posljednjih mjeseci klele da će pomoći BiH da riješi pitanje migrantske krize. Ispostavilo se kako ta pomoć podrazumijeva da se od BiH napravi svojevrsni kolektivni migrantski centar.

Ova priča će biti "zaokružena" kada se na granice Evropske unije postavi 10.000 naoružanih graničara.

Šta reći nego licemjerstvo međunarodne zajednice. I to one zajednice koja se navodno zalaže za ljudska prava, demokratiju i poštovanje ljudskih prava i sloboda. Zajednice koja je, između ostalog, i dovela do velikog egzodusa građana Sirije, Libije i drugih arapskih zemalja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana