Migrantska kriza

Željka Domazet

Da je BiH u dubokom snu i da nikako ne želi da se probudi i počne rješavati goruće probleme primjera je napretek. Samo jedan u nizu čiji ishod niko ne može predvidjeti su migranti koji već odavno jezde ovom zemljom i koji su raširili šatore nedaleko od zgrade zajedničkih institucija, koje izgleda svi vide osim onih koji bi trebalo da im nađu smještaj, da ih zbrinu, provjere i evidentiraju.

Sarajevo je danas preplavljeno licima koja lutaju i traže gdje da se smjeste, šetaju po parkovima i spavaju po praznim klupama, a Savjet ministara BiH još ne zna kako da se suoči s ovom činjenicom. Većina njih nema dokumenta i vrlo teško je utvrditi njihov identitet.

Ilegalni migranti za koje niko sa sigurnošću ne može reći odakle dolaze i koliko ih ima jasno su sebi zacrtali rutu da ne žele ostati u BiH i da im je krajnja destinacija Evropska unija. Demokratska Evropa poručuje da ih ona ne može apsorbovati koliko ih dolazi i polako, ali sigurno, betonira svoje granice i zemljama koje su joj u susjedstvu poručuje da će im pomoći, ali još nema konkretnih poteza.

Među velikim brojem nesrećnika koji su pošli u obećanu Evropu ima i onih čije namjere nisu baš samo da nađu mir u još koliko-toliko mirnoj Evropi. U njihove redove su se ubacili i oni koji bi i od Starog kontinenta da naprave još trusnije područje i da upale radikalne fitilje koje su palili i za vrijeme rata i u ratu sa borbom zahvaćenih područja. Da im BiH nije glavni cilj potvrđuje i činjenica da, iako bez dokumenata, jasno znaju kuda je najbliži put do Evropske unije i ne bi da ih neko smješta u azilantske ili neke druge sabirne centre.

Dok ilegalni migranti spavaju po parkovima i između stambenih zgrada u kojima mještani već strahuju, dotle Savjet ministara isto tako spava i ne rješava ovaj, po svemu sudeći, vrlo složen i gotovo nerješiv problem. S druge strane, nije ih san omeo u namjerama da problem prebace entitetskim institucijama da se one njime bave, pa su spremno napravile spisak kasarni koje ne koriste, da ih tamo usmjere.

Na silnim putovanjima od kojih ne mogu čak ni sjednice da održavaju, nije im palo na pamet da međunarodnim zvaničnicima prezentuju problem i zatraže od njih urgentnu pomoć. Uglavnom su se nadali da će BiH ovaj problem zaobići i da hiljade migranata neće zakucati i na njihova vrata.

Na koji će način BiH izaći iz nove od mnogobrojnih kriza koje je tresu niko sa sigurnošću ne može predvidjeti. Jasno je da recept u džepu niko od nadležnih ne nosi. S obzirom na činjenicu da su mnogobrojni zvaničnici ove zemlje u nedostatku vlastitog rješenja pozivali visokog predstavnika da ga ponudi i nametne, mogu to učiniti i ovoga puta, pa im možda pomogne. Ali, budući da su stvari krenule kao i za mnoge druge stvari, pa tako i za ovu, uspavanoj BiH niko ne može pomoći.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana