Makedonija zemlja ponosna

Veljko Zeljković

Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija. Ponosna i gorda kao gorska ptica, besmrtna ko srce što vjekovima bije, tuđinska nikad ona bila nije.

Nažalost, ovako je samo u stihovima. Makedonija danas? Vjerovatno jedna od najnestabilnijih zemalja u regionu. Pravo bure baruta koje svakog trenutka može eksplodirati. A fitilja mnogo! Jedan od njih u svojim rukama drže albanski ekstremisti, koji priželjkuju podjelu Makedonije i pripajanje jednog njenog dijela takozvanoj velikoj Albaniji.

Pored toga, pokazalo se da je ova omalena državica veoma značajna i u geopolitičkim planovima velikih svjetskih sila, a posebno SAD i Sjevernoatlantske alijanse.

Prema neslužbenim podacima, CIA je stajala iza organizovanja protesta Albanaca protiv vlasti u Skoplju i pokušaja rušenja tadašnjeg režima. A sve zbog toga što u tom trenutku makedonska vlast nije bila spremna za ulazak u moćni NATO.

Zvanični Pentagon je uvijek ovaj dio Balkana držao u stanju “zamrznutog konflikta” i po potrebi ga “odleđivao” i stvarao krize, koristeći za to albanske ekstremiste.

I tako je godinama unazad. Kad god bi se Makedonija malo podigla sa koljena, dobila bi žestok udarac i bila vraćena u stanje koje je uvijek prijetilo da pređe u “nešto više”.

Muku muče Makedonci i sa Bugarima, ali i Grcima.

Nakon što su dobili pozivnice za ulazak u Evropsku uniju i NATO, Grčka se usprotivila i stala na put ovom naumu tražeći da Makedonija promijeni svoje ime. Na kraju je o ovom pitanju održan i referendum, za koji se ne može reći da li je uspio ili ne. Podatak da je na isti izašlo tek nešto više od tridesetak odsto građana, i to uglavnom albanskog življa, pokazao je da je Makedoncima dosta svih mogućih obećanja koja dobijaju iz Brisela. Bio je to pravi šamar za politiku koju su do sada EU i NATO vodili prema ovoj državici. Proradio je ponos. Ali i gordost.

Iako je referendum “propao”, makedonski premijer Zoran Zaev konstatovao je kako je on, u stvari, uspio i proglasio pobjedu. “Pirovu pobjedu”!

Da li će Zaev pod pritiskom Zapada uđi u avanturu ozvaničenja rezultata i kako će u toj situaciji reagovati oko 70 odsto građana koji su bojkotovali ovaj referendum? Da li je još jedan fitilj pred paljenjem? Vjerovatno! Podršku da uđe u još jednu opasnu avanturu Zaev je već dobio od predstavnika NATO-a, odnosno generalnog sekretara ovog vojnog saveza Jensa Stoltenberga. On je istakao kako bi se proces ulaska Makedonije u NATO mogao otvoriti već u januaru naredne godine. Uslov - da vlasti u Skoplju održani referendum “provedu” kroz skupštinsku proceduru. 

Da li će se Zaev sjetiti stihova sa početka ovog teksta prije nego što povuče neki nepromišljeni potez koji bi Makedoniju mogao uvući u krizu nezamislivih razmjera?

Bilo bi časnije podnijeti ostavku i raspisati nove izbore.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana