Lopovluk sa donacijama

Željka Domazet

Da je kojim slučajem donirani novac koji je tokom rata i naročito u poslijeratnom periodu uložen tamo gdje je kroz papire o donacijama navedeno da jeste, BiH bi danas mogla da se pohvali izuzetnom obnovom, kako stambenog i infrastrukturnog potencijala, tako i razvojem privrednih potencijala, koji su i danas, dvije i više decenije nakon rata, na koljenima.

Na donacijama koje je trebalo da budu uložene u BiH zarađivali su svi. Najveći dio kolača uzeli su sami posrednici, oni putem kojih je novac trebalo da uđe u BiH, određene firme koje su bile angažovane na poslovima za realizaciju donatorskog posla i domaći tajkuni, koji su uzimali dio za sebe. Na kraju tog lanca krajnji korisnici, kojima su te donacije i bile namijenjene, uglavnom su dobijali mrvice.

U više navrata je Parlament BiH formirao komisije koje je trebalo da ispitaju koliko je donatorskog novca stiglo u BiH i gdje je završio, ali nikada taj posao nije doveden do kraja. Ni zemlje i organizacije koje su slale novac, a ni institucije u BiH nisu bile voljne da komisijama dostave podatke o tome koliko su novca i gdje poslali i šta je urađeno s njim.

Ipak, papiri do kojih se moglo doći govore da su određeni projekti, i kada bi bili realizovani, naduvavani višestruko, pa stoga nije čudan podatak da je kroz ovu zemlju projezdilo mnoštvo "dobrotvora", koji su uzimali kajmak i da od silnih donacija ova zemlja nije imala gotovo nikakve koristi.

Ako se u svemu ovome ima u vidu i činjenica da je više od 90 odsto donacija završavalo na području Federacije, a da Republika Srpska nije dobila gotovo ništa, i nije čudna činjenica da su institucije u FBiH i njeni političari put donacija krili i kriju kao zmija noge.

Očigledno je da je u prljavi posao sa donacijama debelo upletena politika i političari, kako oni poratni tako i aktuelni.

BiH, u svakom slučaju, danas sigurno ne bi imala nijednu neobnovljenu zgradu ili putnu komunikaciju da je donatorski novac bio usmjeren tamo gdje je bio namijenjen i u iznosu koji je bio izdvojen. Umjesto toga, zbog višemilionskog lopovluka i danas traje obnova, a cijelu BiH "krase" ruševine koje zasigurno, ako se ovim tempom bude radilo, ni narednih decenija neće biti obnovljene.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana