Legalizacija otimačine

Željka Domazet

I pored činjenice da je vlasništvo nad imovinom jedno od najstarijih prava svuda u normalnim zemljama i demokratskom svijetu, u BiH, u kojoj se mnoge stvari rješavaju mimo ostalog svijeta, ni to nije tako.

Ako ste kojim slučajem vlasnik imovine u Federaciji i niste bili u prilici da na različitim sajtovima i oglasnim tablama otkrijete da je od vas traženo da se javite u određenom roku i uknjižite je na svoje ime, ostaćete sasvim sigurno bez onoga što ste i vi i vaši preci godinama imali kao svoje vlasništvo.

Vjerujući da će makar Ustavni sud BiH odlučiti da Zakon o zemljišnim knjigama koji je donijela FBiH nije u skladu sa Ustavom, zvaničnici iz Srpske su tražili od ove institucije da se odredi o tom zakonu, ali njihova odluka je i u ovom slučaju, kao i u mnoštvu drugih, poražavajuća. Naime, Ustavni sud je utvrdio da je ovo zakonsko rješenje u Federaciji usklađeno sa Ustavom i da nema ništa sporno u toj otimačini. Najnovija legalizacija otimačine još jedna je u nizu poruka uglavnom srpskom narodu da u Federaciji više nema šta da traži i da su ovim zakonskim rješenjem, koje je potvrdio Ustavni sud, vrata za srpski narod zauvijek zaključana.

Ako se ima u vidu činjenica da je u Federaciji svakim danom sve manje srpskog življa, da su uglavnom ostali stari i iznemogli i da institucije orkestrirano rade na tome da i zemlja koju su imali ne bude više njihova, jasno je kao dan da će se i svi tragovi po kojima se moglo utvrditi da su ovaj dio BiH gradili i u njemu živjeli, vrlo brzo izbrisati. Zemljišne knjige će donijeti neku novu sliku, a odluke kojima se Srbima u Federaciji vraća konstitutivnost ostaće samo mrtvo slovo na papiru.

Svi oni koji poznaju prilike u ovoj zemlji prije rata i imaju uvid u sve ono što se dešava nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zasigurno će konstatovati da u Federaciji mnogo više prava i vlasništva imaju Arapi nego nekada domicilno stanovništvo. Zemlji u kojoj najviša pravosudna institucija donosi odluku kojom tvrdi da je Ustavom zagarantovano da se nakaradnim zakonima i propisima otima zemlja koja je vijekovima imala vlasnika, ne može očekivati da bude napredna i prosperitetna. U zemlji u kojoj ni Ustav, ni zakoni, ni propisi ne mogu garantovati ni pravo vlasništva kao jedno od najstarijih prava, nije ništa drugo do bezakonje pokriveno papirima i nakaradnim odlukama koje nigdje u svijetu nisu primjenjive. Imajući sve to u vidu, šta reći do samo konstatovati da je drugo ime za BiH zemlja apsurda, u kojoj je bezakonje zakonom i Ustavom verifikovano.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana