Kucanje na vrata Evropskog suda

Vedrana Kulaga

BiH je zemlja čiji stanovnici gotovo tradicionalno, svake godine, kucaju na vrata Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u nadi da će tamošnje sudije ispraviti greške za koje tvrde da su ih napravili domaći predstavnici sudske vlasti.

Posljednji izvještaj zastupnika Savjeta ministara BiH pred sudom u Strazburu pokazao je da je i lani na adresu tog suda iz BiH stiglo nekoliko stotina apelacija u kojima građani traže odštetu od BiH jer smatraju da su im povrijeđena prava.

Ukupan tužbeni zahtjev dostiže gotovo pet miliona KM, a jedina sreća po ovu zemlju je što sudije najčešće ocjenjuju da su postavljeni iznosi "prenaduvani" i u slučaju da potvrde da su podnosioci zahtjeva u pravu, dosuđuju znatno manje iznose.

To, međutim, ne treba i ne smije biti utjeha za BiH.

Nadležni moraju da postanu svjesni problema i da daju svoj maksimalan doprinos u pronalaženju manje bolnih rješenja za budžet, a realnih za one koji su u nekom periodu oštećeni odlukama domaćim sudova i vlasti.

BiH je isplatila dosta novca zbog izgubljenih sporova, koji su dobili epilog u Strazburu jer su tamošnje sudije rekle da su domaći predstavnici vlasti povukli pogrešne poteze.

To se najčešće, između ostalog, dešavalo zbog neizvršavanja pravosnažnih presuda sudova i dužine trajanja postupaka u BiH.

Prozvanima se svako malo skreće pažnja na činjenicu da moraju promijeniti praksu, ali malo koji apel, zahtjev ili kako god to nazvali, na kraju i dopre do njih. Kao, po svemu sudeći, i masa drugih stvari.   

BiH gubi novac na mnogim poljima, a Evropski sud za ljudska prava je samo jedno u nizu.

Mnoge stvari nadležni puštaju niz vodu, ne želeći ni da se na trenutak zapitaju šta to rade, da li postoji drugi izlaz, a ako postoji, da li ima volje da se tim putem i krene.

Zbog takvog odnosa, nestručnosti ili nedoraslosti problemu i ne treba da čudi da stanovnici BiH nerijetko spas traže iza vrata evropskih institucija.

Druga strana medalje je da ima i onih koji su matičnu zemlju "dobili" na sudu u Strazburu, ali godinama čekaju da nadležni odluku sprovedu u djelo.

BiH je odavno trebalo da bude dovedena u red, ali, nažalost, nije i zbog toga trpe brojni njeni građani. I oni koji pravdu traže ovdje i oni koji po nju odlaze daleko od svojih domova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana