Izetbegovići

Goran Maunaga

U pravu su politički analitičari i pošteni parlamentarci kada kažu da nije čudo to što je Bakir Izetbegović za memorijale u čast svog oca Alije Izetbegovića u ovoj godini izdvojio više od 20.000 maraka.

Iako je to presedan, jer se nešto takvo nikad do sada nije desilo i iako se radi o izuzetno lošoj poruci osiromašenom stanovništvu BiH, to od Izetbegovića zaista ne čudi kad se ima u vidu da je on do sada na toj funkciji radio mnogo gore stvari od poklanjanja narodnog novca evociranju uspomena na ime i djelo svog oca.

Ne treba da zaboravimo da je Izetbegović mlađi svojevremeno na zasjedanju Generalne skupštine UN govorio u lično ime o problemima u arapskom svijetu navodeći da se obraća "našim prijateljima koji se bore u Siriji".

Ne samo da tu nije iznio ni stavove većine samih Bošnjaka, nego je, kao da je državnik neke od arapskih zemalja, prekršio Ustav BiH zanemarujući način funkcionisanja Predsjedništva BiH i nipodaštavajući stav predstavnika ostalih naroda.

Treba se sjetiti i fotografije na kojoj Bakir sa delegacijom egipatskih opozicionara pokazuje četiri prsta, simbol radikalno-islamističkih boraca, što je dovelo do toga da je MIP Egipta uložio diplomatko-protestnu notu.

Ne treba zaboraviti ni da je on veličao tursku okupaciju poručujući da su odnosi između BiH i Turske "bratski i neraskidivi" i da su zasnovani na "zajedničkoj istoriji, kulturi i tradiciji", frizirajući istorijske činjenice i navodeći da "Turska i BiH imaju zajedničku prošlost i, akobogda, zajedničku budućnost".

To je samo dio njegovih ispada, a svi oni, zaključujući sa ovom posljednjom otimačinom našeg novca za veličanje Alije Izetbegovića, na fonu su tvrdnje Redžepa Tajipa Erdogana u vrijeme dok je bio premijer Turske, kad je izjavio da mu je Alija Izetbegović rekao da mu BiH ostavlja u amanet.

Na stranu čak i to što je Alija više nego sporan kao istorijska ličnost, nigdje na svijetu nema toga da visokopozicionirani sin sa te pozicije i na takav način održava uspomenu na svog oca.

Odatle, eto, velikovezirsko ponašanje Bakira Izetbegovića, a tu silovitost i bezobrazluk mogu da mu oduzmu samo oni koji su mu je i dozvolili - njegovi glasači.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana