Iskorak u pravosuđu

Goran Maunaga

Nova, revidirana, izmijenjena i dopunjena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina morala je da bude donesena uglavnom zbog krivice Tužilaštva i Suda BiH koji se nisu držali osnovnih odrednica prethodne strategije.

Umjesto da procesuiraju najsloženije predmete ratnih zločina koji su ostali, a to su predmeti zločina počinjenih nad Srbima, jer su najsloženiji predmeti zločina počinjenih nad Bošnjacima već procesuirani, rađeno je upravo obrnuto.

I to tako da je i u tim manje složenim predmetima izbjegavano procesuiranje glavnih krivaca, odgovornih i po komandnoj dužnosti, a kamoli da je i za odgovorne za zločine počinjene nad Srbima uspostavljena odgovornost za udruženi zločinački poduhvat, kao što je to bilo u slučajevima zločina nad Bošnjacima.

Pošto su se pojedinci u tim pravosudnim institucijama bavili tim mahinacijama držeći u ladicama predmete poput "Atif Dudaković", zločini mudžahedina, "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", "Trnovo", zločini u Hercegovini, ili oslobađajući Nasera Orića i ostavljajući neriješene ratne zločine počinjene nad 3.500 Srba u Podrinju, rok od sedam godina je, očigledno, protekao u neradu i opstrukciji istraga i suđenja u tim najbitnijim predmetima.

Pohvalu Radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna Strategije treba uputiti i za precizno definisanje dosadašnjih problema u toj oblasti, a to su baš problemi procesuiranja manje složenih, umjesto najsloženijih predmeta, kao i njihova neravnomjerna raspodjela.

Da nije bilo toga, predmet "Naser Orić" do sada bi procesuiralo Okružno tužilaštvo u Bijeljini, uz neoborive dokaze, po pravu i pravdi, umjesto uz mahinacije i kupovinu svjedoka i oslobađanje, kako je to radilo pravosuđe na nivou BiH nakon otimanja tog predmeta od bijeljinskog tužilaštva.

Revidirana Strategija sada tom tužilaštvu, uz nove dokaze, ponovo omogućava rad na tom predmetu i mogućnost konačnog dolaska do naredbodavaca i počinilaca zločina nad Srbima u selima oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Veliki plus revidirane Strategije je i uvođenje sistema odgovornosti. Znajući dosadašnji način rada bh. pravosuđa i dalje možemo očekivati nepoštovanje odredbi Strategije, ali bi zato bilo lijepo vidjeti da zbog toga neko, konačno, bar disciplinski odgovara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana