Identifikacija nestalih

Svjetlana Šurlan

Dio porodica nestalih već 25 godina vodi borbu da njihovi najmiliji budu nađeni i identifikovani, a nadu da će se to desiti poljuljalo im je preseljenje DNK laboratorije od strane Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz BiH u Holandiju.

Na ovaj način najgrublje su izigrane porodice nestalih osoba koje su ICMP-u dale povjerenje da obrađuje njihove podatke. Sada su ti podaci odneseni u Hag, a riječ je o uzorcima od oko 70.000 ljudi.

Osim što bi biološki podaci mogli da budu zloupotrijebljeni, u pitanje je dovedena i dalja identifikacija posmrtnih ostataka.

Institucije BiH kasno su se sjetile da reaguju i tek po objelodanjivanju namjere ICMP-a da izmjesti laboratoriju, preduzele su prve korake i formirale tim.

Međutim, laboratorija i sjedište ICMP-a su već u Hagu i jedino što preostaje je da se taj tim dogovori o daljoj saradnji o pitanju identifikacije.

Što se tiče podataka, Savjet ministara BiH ne preduzima ništa jer, kako su naveli, Međunarodna komisija im tvrdi da ima poseban status i da ne podliježe zakonima BiH.

Serveri sa podacima su i dalje u BiH, ali nije sigurno da će tu i ostati…

Još poraznija je činjenica da Savjet ministara BiH prilikom formiranja tima za pregovore sa ICMP-om nije pozvao nikoga od predstavnika institucija Republike Srpske i FBiH da kažu šta imaju i kako bi proces dalje identifikacije mogao da se odvija.

Pri tome niko ne uzima u obzir činjenicu da Srpska ima Zavod za sudsku medicinu opremljen da može da radi taj posao.

Najave da će ICMP 2020. godine završiti bavljenje identifikacijama za BiH, najave su i trajnog gubljenja podataka i nade da će neidentifikovani dobiti ime i prezime.

Do tada će krvni i koštani uzorci navodno biti slati diplomatskom poštom u Hag, gdje će biti analizirani.

Ovo je samo još jedan od noževa u srca porodica nestalih koji će podatke o najmilijima ubuduće čekati od poštara. O pretpostavkama gdje bi uzorci i podaci mogli sve da završe suvišno je i govoriti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana