Doprinosi na čekanju

Dragana Orlović

Vijest da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS na zvaničnoj internet stranici objavio spisak od ukupno 37.889 firmi iz Republike Srpske i FBiH koje nisu dokumentovale i povezale staž radnicima izazvala je ogromno interesovanje. Toliko veliko da je sajt ovog fonda u petak “pao” stotinu puta, pa je bilo nemoguće vidjeti ko je sve tačno na tim evidencijama, a ko nije.

I dok su vjerovatno i radnici i poslodavci tražili svoja imena, poražavajući je podatak da je na tom spisku zaista čak 37.889 neažurnih preduzeća. I za RS, i za FBiH.

Bez obzira na to što su se mnogi od njih tu našli, a uplatili su doprinose, činjenica je da nisu vodili računa o dokumentaciji i tako direktno stvorili poteškoće svojim zaposlenima kada jednog dana ostvare prava na penzionisanje.

Bilo da nisu predali obrazac “M-4”, koji je bio važeći do kraja 2009. godine ili obrazac “1002”, koji je potrebno dostaviti Poreskoj upravi RS, a predstavlja podatak o plati, odnosno, uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doveli su u situaciju mnoge radnike da se zapitaju i zabrinu za svoj odlazak u penziju.

Posebna priča su ipak neuplaćeni doprinosi.

Taj dugogodišnji problem uspješno odolijeva nizu mehanizama koji su do sada pokrenuti da bi ga iskorijenili.

Gotovo sve nekadašnje i postojeće preduzete mjere jednostavno gube trku sa nesavjesnim poslodavcima, koji na razne načine izbjegavaju da izmire obaveze. Naravno, nisu i nikada neće biti svi poslodavci isti. Zato i svaka čast onima koji cijene rad i predanost radnika.

Ali šta je sa onim drugima? Represivnije mjere bi, tvrde stručnjaci, dovele do eventualnih pomaka i rezultata, ali sigurno ne i do dugoročnijih rješenja. Jer naša poslovna politika izgleda samo donekle radi po sistemu - pritiska, što jači, to efikasniji rezultat.

Zato je neophodno pronaći drugačiji model, jer ako ne pomažu strože kazne, možda bi mogli manji nameti.

Uređeniji sistem i efikasnije izmirivanje obaveza moglo bi se, kažu, ostvariti kroz eventualno manje stope za doprinose. Na taj način bi poslodavce doveli u situaciju da im je bar jeftinije da poštuju zakon i prava radnika nego da plaćaju kazne.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana