Cika na CIK

Željka Domazet

Da je BiH po svemu čudna zemlja, svjedoče i neviđeni napadi na Centralnu izbornu komisiju, čiji rad je ne samo pod lupom javnosti nego i pod neviđenim pritiscima, ucjenama, prijetnjama i svakojakim paušalnim ocjenama.

Neviđena cika na CIK naročito je izražena kako se približava objavljivanje i potvrđivanje konačnih rezultata opštih izbora i to najglasnije upravo od onih kojima je već jasno da su izborni gubitnici i da ih od izbornog kraha ne mogu spasti nikakva ponovna prebrojavanja glasačkih listića.

Napadi na CIK kao instituciju koja po slovu zakona treba da nosi epitet nezavisne dolaze čak i od onih koji su zaduženi za donošenje zakonskih rješenja, od samozvanih analitičara, od znanih i neznanih eksperata, od onih koji bi da se miješaju u sve i svašta. Nasrtaji kuljaju sa svih strana i u ovoj šumi paušalnih ocjena koje se bez ikakve selekcije plasiraju biračima, niko ne snosi nikakvu odgovornost za izrečenu riječ. Zanimljivo u svemu tome je i to što se upravo od građana koji su zasuti šumom kojekakvih ocjena očekuje da zaokruže nekoga sa liste koja im je ponuđena na dan izbora.

Zanimljiva u svim tim čudnim igrama oko izbora i CIK-a je i činjenica da je javnost, a u prvom redu glasači, dobila i novu rukavicu u lice. Pojedinci su najavom da neće preuzeti mandate koje su osvojili najdirektnije priznali da neće raditi za glasače kojima su u izbornoj kampanji obećali kule i gradove i da je sve ono što su poručivali sa predizbornih govornica bila samo šarena laža. Ostaje da se vidi kako će se zaista ponašati kada institucija koja je jedina u ovoj zemlji nadležna objavi izborne rezultate, ali da su demokratiju neki u ovoj zemlji shvatili na zaista čudan način, jasno je kao dan.

U zemlji u kojoj se CIK-u i njegovim članovima prijeti, u zemlji u kojoj se tvrdi da ova institucija treba da bude ukinuta, a njeni članovi pohapšeni, u zemlji gdje se od silne šume paušalnih ocjena i kojekakvih tvrdnji bez pokrića sve dovodi u pitanje, teško je očekivati da će skoro zakoračiti u demokratski svijet za koji i pobjednici i gubitnici izbora tvrde da žele da odvedu svoje narode i građane. No, vidjećemo da li će sveopšta galama na CIK prestati kada se karte konačno poslože i konačno utvrdi ko su izborni pobjednici, a ko gubitnici. Do tada, cike će sasvim sigurno biti još. Narodu ove zemlje ostalo je da čeka i da vidi hoće li mu nakon ove neviđene galame biti bolje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana