Bezobrazluk na nivou

Vedrana Kulaga

Institucije na nivou BiH nadaleko su poznate po brojnosti te enormnoj količini novca koju imaju u godišnjoj kasi, ako se uzme u obzir da ova zemlja važi za siromašnu sredinu na Balkanu.

Najveći dio novca odlazi za pokrivanje plata i naknada za sve i svašta koje su poklonjene rukovodiocima i dobrom dijelu ostalih službenika, među kojima prednjače savjetnici i saradnici, takođe za sve i svašta, koji su mahom do posla u nekoj od ukupno 75 institucija došli na osnovu partijskih i rodbinskih veza sa onima na vrhu.

Na spiskovima zaposlenih ima i onih sa znanjem, koji žele da se ostvare na pozicijama, pa i da napreduju, ali se gube u masi onih koji ne znaju ni šta im je opis posla. Krivica za to je, svakako, više u rukama onih koji su ih zaposlili i koji su se oglušili o potrebu da redovno moraju nadležnima dostavljati ocjene rada njihovih podređenih.

Savjet ministara BiH usvojio je nedavno dokument u kome je dat presjek trenutnog stanja na terenu, iz kojeg je vidljivo da rad nekoliko stotina službenika nije došao pod lupu jer im se, eto tako, može i jer znaju da ih neće stići kazna za to.

U takvom ponašanju leži najveći dio problema koji nikako ne prestaju u zajedničkim institucijama. Malo ko radi posao za koji je angažovan kako bi trebalo. Malo ko želi da poštuje propise i akta, a niko ne snosi posljedice za takav epilog.

Sve se svodi na domino efekat gdje se rukovodioci ponašaju po principu - ako nije sankcionisan onaj prije mene, neću biti ni ja. I tako se godinama vrtimo u začaranom krugu, a milioni maraka idu na pogrešne adrese.

Još je više poražavajuća činjenica da ovo nije prvi put da oni čiji je posao da provjere i ocijene rad službenika to nisu ni uradili. Ni pokušali. Nije ni prvi put da u javnost izlaze podaci o milionima koji su potrošeni mimo pravila, ali i to ne pije vode jer od odgovornosti nema ni “o”.

Posljednji izvještaj o zbirnom ocjenjivanju samo je potvrdio da su nadležni ostali dosljedni tom i jedinom principu, jer kako drugačije opravdati to da ih skoro 30 nije ocijenilo rad svojih službenika, saradnika i ostalih sa platnog spiska?

Javni sektor u cijeloj BiH zaslužuje ozbiljne promjene jer je jasno da novca ima, ali da odlazi na pogrešne adrese. Mora se, ako se to stvarno i želi, a ne priča samo reda radi, novi princip ponašanja uvesti u institucije na nivou BiH jer po ovom sistemu neće još dugo moći.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana