Bivši rukovodilaci u “Aura” osiguranju izvukli 240.000 KM preko novog društva

Nebojša Tomašević
Bivši rukovodilaci u “Aura” osiguranju izvukli 240.000 KM preko novog društva

Banjaluka - Bivši direktor osiguranja “Aura” i rukovodioci u mikrokreditnom društvu “Kredis” iz Banjaluke osumnjičeni su da su raznim zloupotrebama oštetili pomenutu osiguravajuću kuću za oko 240.000 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Osumnjičeni su bivši direktor “Aure” Miodrag Čoprka, direktor MKD “Kredis” Dragan Katana, te bivši rukovodilac “Aure” i rukovodilac u “Kredisu” Igor Mišić. Protiv njih je policija podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da ih taj izvještaj tereti da su s ciljem nezakonitog izvlačenja novca iz “Aure” osnovali drugo osiguravajuće društvo “Premium Invest osiguranje”. Čoprku, stoji u izvještaju, sumnjiče da je zloupotrijebio položaj tadašnjeg direktora “Aure” i mikrokreditnom društvu “Kredis” dostavio falsifikovanu saglasnost kojom odobrava zaključenje ugovora s drugim osiguravajućim kućama, iako je takva odluka bila u suprotnosti interesima “Aure” koja je najveći pojedinačni akcionar MKD “Kredis”sa 30 odsto vlasništva.

- Na osnovu toga MKD “Kredis” zaključilo je ugovor o zastupanju sa “Premium Invest osiguranjem”. Tako je veći broj osiguranika “Aure” preusmjeren u novo osiguravajuće društvo čime je pričinjena šteta veća od 200.000 KM. Čoprka je zloupotrebom položaja iz blagajne “Aure” na račun MKD “Kredis” isplatio 40.000 KM po osnovu Ugovora o kreditno-investicionom savjetovanju iako usluge nisu obavljene i iako MKD “Kredis” nije registrovan za tu djelatnost - kazao je naš izvor.

Dodao je da Katanu terete da je prepisao master rad Igora Mišića da bi ga iskoristio za studiju o kreditno-investicionom savjetovanju koja je trebalo da bude isporučena “Auri”. Katanu policija sumnjiči i za sačinjavanje lažnog zapisnika o primopredaji prostorija između MKD “Kredis” i osiguravajućeg društva “Aura”. Prema riječima našeg izvora, Mišića sumnjiče za davanje lažnog iskaza jer je, kako saznajemo, tvrdio da pomenuti rad, iskorišćen za studiju o kreditno-investicionom savjetovanju, nije njegov.

Katana je rekao da o optužbama ne zna ništa i da ne može da ih komentariše, dok Čoprka tvrdi da je riječ o lažnoj krivičnoj prijavi koju su podnijeli iz osiguravajućeg društva “Aura” po nalogu većinskog vlasnika.

- Sve što sam radio bilo je u skladu s zakonom i dokazaću da nisam kriv. Cilj im je da me diskredituju - rekao je Čoprka.

U “Aura” osiguranju su kazali da je prijava podnesena i protiv Saše Vučenovića zbog sumnje da je bio upoznat sa nezakonitostima kao predsjednik Upravnog odbora MKD “Kredis”.

- On je tvorac svih pomenutih prevara za koje se sumnjiče pomenuta lica - tvrde odgovorni u “Auri”.

Vučenović i Mišić juče se nisu javljali na naše telefonske pozive.

Tužilaštvo

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu “Glasu Srpske” su potvrdili da im je policija dostavila izvještaj protiv Miodraga Čoprke, Dragana Katane i Igora Mišića.

- Osumnjičenog Čoprku terete za zloupotrebu položaja odgovornog lica i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Katani se na teret stavlja davanje lažnog iskaza i povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kao i sastavljanje finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje, te uništavanje službene isprave. Mišić je osumnjičen za davanje lažnog iskaza. Predmet je dodijeljen u rad postupajućem tužiocu - rekli su u Tužilaštvu ne navodeći druge detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana