Suđenje bivšim policijskim inspektorima optuženim za šverc droge

Nebojša Tomašević
Suđenje bivšim policijskim inspektorima optuženim za šverc droge

Banjaluka - Bivši policijski inspektor Ognjen Stijak (34) iz Kostajnice juče je u banjalučkom Okružnom sudu na početku ponovljenog suđenja za šverc narkotika kazao da je tročlano sudsko vijeće prijavio disciplinskom sudiji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta zbog kršenja njegovih prava.

Nakon rasprave njega i njegovog advokata Marinka Brkića sa sudskim vijećem, suđenje nije ni održano jer se drugi optuženi, takođe bivši policijski inspektor Srđan Radulović (34) iz Banjaluke, nije pojavio na ročištu.

- Radulović je dostavio medicinske nalaze i izvještaj psihijatra kao dokaz da je spriječen da dođe. Vijeće smatra da nema opravdanja za nedolazak, pa će biti izdata naredba Sudskoj policiji za njegovo prinudno dovođenje na sljedeće ročište - kazala je predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić.

Stijak i Radulović bili su pravosnažno osuđeni na 16 i po godina zatvora zbog organizovanog šverca narkotika. Stijak je dobio pet i po, a Radulović 11 godina robije. Presudu Vrhovnog suda RS ovom dvojcu ukinuo je Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje. Nakon toga, Vrhovni sud je predmet vratio banjalučkom Okružnom sudu na novo suđenje, uz obavezu da budu saslušani svjedoci Slavko Đurić i Goran Bošnjak.

Republički tužilac Živana Bajić juče je za sljedeće ročište predložila saslušanje novih svjedoka, tužioca Mladena Mitrovića, nekadašnjeg šefa u Specijalnom tužilaštvu Darka Ilića i istražioca Dubravka Kremenovića. Stijak se usprotivio saslušanju novih, ali i starih svjedoka, a njegov prigovor odbilo je vijeće. Reagujući na to, Stijak je rekao da vijeće može sve, da odbije prigovor, ali i da ga istuče.

- Mi Vas da istučemo? Očekivali smo da bude obratno. Vrhovni sud RS dao je uputstva koje dokaze moramo provesti i koje svjedoke ponovo saslušati - kazala je član sudskog vijeća i predsjednik suda Marija Aničić-Zgonjanin.

Nakon burne rasprave, tročlano vijeće ipak je izašlo u susret Stijaku te je sljedeći pretres zakazalo za 8. oktobar. On je vijeće zamolio da suđenje ne zakazuje prije oktobra jer ide u inostranstvo da radi. Za tu tvrdnju nije predočio dokaze gdje i šta radi. On je u sudu rekao da je nakon što mu je ukinuta presuda tražio od ministra unutrašnjih poslova RS da se vrati na posao policijskog inspektora koji je ranije obavljao.

Advokat protiv novinara

Advokat Marinko Brkić na samom početku suđenja obrušio se na novinare tražeći da sud zabrani da prate suđenje.

- Izvještaji su ranije bili neobjektivni na štetu mog klijenta Ognjena Stijaka - kazao je Brkić.

Njegovom zahtjevu nije udovoljeno, a član sudskog vijeća i predsjednik suda Marija Aničić-Zgonjanin kazala je da njegovo nezadovoljstvo može biti i subjektivno.

- Prisustvo medijima biće dozvoljeno, sem u onim slučajevima gdje to zakon zabranjuje. Možda je i druga strana nezadovoljna, a ako mediji griješe, možete podnijeti tužbu - kazala je Marija Aničić-Zgonjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana