Suđenje Vrbanjcu i Đuzelu: Onesvijestili mladića i ostavili ga da umre

Nebojša Tomašević
Suđenje Vrbanjcu i Đuzelu: Onesvijestili mladića i ostavili ga da umre

Banjaluka - Život Nebojše Kojića (37) iz Modriče, kojeg su pretukli Mirko Vrbanjac Kinez (28) iz Kneževa i Alen Đuzel Alkac (29) iz Banjaluke, bio je ugrožen jer je u besvjesnom stanju ležao u snijegu na temperaturi od minus 11 stepeni Celzijusa, izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu specijalista sudske medicine Željko Karan.

Vrbanjac i Đuzel optuženi su za pokušaj ubistva Kojića, kojeg su napali i pretukli u januaru 2017. godine oko 1.35 časova u ulici Patrijarha Makarija Sokolovića kod banjalučke džamije Ferhadije.

- Pregledom medicinske dokumentacije utvrdio sam da je Nebojša Kojić zadobio teške povrede glave i lica. To direktno nije bilo opasno po njegov život, ali s obzirom na činjenicu da je pronađen u besvjesnom stanju i u snijegu na niskoj temperaturi, moglo je da dođe do pothlađivanja, odnosno da se smrzne - pojasnio je Karan na početku suđenja optuženima.

Prema optužnici Vrbanjac i Đuzel prvo su se posvađali s Kojićem i njegovim drugom Dejanom Stokućom u kafiću “Nebeska kafana”, a zatim su ih napali kada su izašli na ulicu.

Vrbanjac je prvi nasrnuo na Kojića i više puta ga udario pesnicom u glavu, oborio na asfalt te dok je ležao više puta šutnuo nogom u glavu. Đuzel je za to vrijeme nasrnuo na Stokuću i udario ga više puta pesnicom, a u napadu mu se ubrzo pridružio Vrbanjac te su ga njih dvojica otjerali. Dok je Stokuća bježao od nasilnika, Kojić se pridigao sa tla, ali su ga nasilnici opet napali i oborili. Šutirali su ga nogama po glavi i cijelom tijelu i onesvijestili. Dok je on ležao bespomoćno Đuzel mu je iz džepa izvukao novčanik i iz njega uzeo 30 maraka. Poslije toga nasilnici su pobjegli i ostavili Kojića da leži u snijegu na minus 11 stepeni Celzijusa. Pretučenog mladića u besvjesnom stanju pronašli su policajci Z. K. i R. Lj. Ž., koji su ga odvezli u bolnicu i tako mu spasili život.

Optuženi Vrbanjac poznat je po činjenju krivičnih djela i 2011. godine osuđen je za razbojništvo, a kaznu za to je već izdržao.

Đuzelov advokat Živko Bojić istakao je da njegov branjenik tvrdi da od Kojića nije uzeo novac. Branilac Vrbanjca Marica Ćulum je kazala da njen klijent negira optužbe koje su mu stavljene na teret.

Dokazi

Tužilac Saša Labotić je istakao da optužnicu protiv Mirka Vrbanjca i Alena Đuzela zasniva na izjavama sedam svjedoka i brojim materijalnim dokazima te video-snimku događaja.

- Cijeli napad su snimile kamere video-nadzora džamije Ferhadije. Pregledom snimaka vidi se kompletan događaj i jasno se može razaznati šta se dešava - kazao je Labotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana