Prokrijumčarili 139 kamiona kafe

Goran Obradović
Prokrijumčarili 139 kamiona kafe

Sarajevo - Za četiri osobe koje su uhapšene u policijskoj akciji “Panama” određen je jednomjesečni pritvor, a osumnjičeni su da su prokrijumčarili sirovu kafu vrijednu oko 14.390.000 maraka.

Pritvor je određen Robertu Duni (37), Mariju Orozu (28), Dariju Orozu (35) i Mladenu Nikačeviću (37) svi iz Kiseljaka. Oni  su osumnjičeni da su počinili krivična djela organizovani kriminal, krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, carinske prevare, poreske utaje i pranje novca.

Postoji sumnja  da su bili članovi grupe na čijem čelu je bio Ivica Ćuk, koji je uhapšen 2011. godine.

- Terete se da su zajedno sa drugim Đuku poznatim osobama u periodu od januara 2009. godine do kraja avgusta 2011. godine organizovali krijumčarenje ukupno 139 kamiona 3.197.980 kilograma sirove kafe. Vrijednost te kafe procjenjuje se na oko 14.390.000 maraka - rekli su u Tužilaštvu BiH.

Njih su uhapsili pripadnici SIPA u nastavku akcije “Panama”, koja je pokrenuta prije dvije godine, a odnosi se na ilegalni uvoz kafe iz Slovenije u BiH.

U akciji “Panama” je tada uhapšeno 40 osoba, među kojima i Ivan Ćuk poznat kao “kralj kafe” iz Hercegovine.

SIPA je tokom akcije koja je izvedena u subotu ujedno pretresla objekte bliskih rođaka osumnjičenog Ćuka.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, novac, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa milionskom utajom poreza.

Iz SIPA su saopštili da je  “Panama” jedna od najsloženijih akcija u borbi protiv finansijskog kriminala u BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su proteklih godina uvozili kafu u BiH, zatim pravili dokumentaciju da su je  izvezli i na osnovu toga dobili povrat PDV-a, a uvezenu kafu su u stvari prodavali na tržištu BiH.

- Osim toga, oni su sa saradnicima iz Hrvatske dogovarali fiktivan uvoz kafe, koja nikad nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi pribavili protivpravnu imovinsku korist - rekao je izvor blizak istrazi.

On je pojasnio da bi poslije svake veće policijske akcije koja je bila usmjerena na suzbijanje krijumčarenja akcizne robe, promijenili ime firme i ime vlasnika, ali su se nastavljali baviti istim poslom.

Ranije se spominjalo da je glavni organizator ove kriminalne grupe Branko Miodrag iz Splita, kao i da su oštetili budžet za više od deset miliona maraka.

U akciji “Panama” 2011. godine bio je uhapšen i vlasnik banjalučke Fabrike duvana Nebojša Antonić, koji poslije pušten na slobodu.

Opasnost od bjekstva

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je pritvor četvorici osumnjičenih određen  zbog opasnosti od bjekstva, posebno zbog činjenice da svi uz državljanstvo BiH posjeduju i državljanstvo Hrvatske, koja ne izručuje svoje državljane.

Pritvor je određen i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli da ometaju  krivični postupak uticajem na svjedoke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana