Pljačkaši ukrali 400.000 KM i ranili 16 osoba

Nebojša Tomašević
Pljačkaši ukrali 400.000 KM i ranili 16 osoba

Banjaluka - Maskirani razbojnici tokom prošle i u prva četiri mjeseca ove godine povrijedili su 16 osoba i oteli više od 400.000 KM.

Prema podacima policije, u pohodima pljačkaša dvije osobe zadobile su teže, a 14 lakše povrede.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kazali su da je u prva četiri mjeseca ove godine počinjeno 21 razbojništvo, u kojima je odneseno 84.907 KM. U tim akcijama pljačkaša, kažu u policiji, jedna osoba povrijeđena je teže, a četiri lakše. Istakli su da je u istom periodu tokom istrage rasvijetljeno osam razbojništava, kao i pet istih krivičnih djela iz ranijeg perioda.

- Prošle godine počinjeno je 77 razbojništava u kojima je teže povrijeđena jedna, a lakše 14 osoba. Policiji je prijavljeno da su pljačkaši oteli 380.681 KM - navedeno je u policijskom izvještaju o bezbjednosti u prošloj godini.

Prema tom izvještaju, razbojnicima su u posljednje vrijeme "najdraže" mete postale prodavnice, sportske kladionice i benzinske pumpe. Iako su ranijih godina na meti pljačkaša bile banke i pošte, tokom prošle i u prva četiri mjeseca ove godine oni su ih uglavnom izbjegavali. Prema policijskim "crnim" statistikama, u prva četiri mjeseca ove godine pljačkane su prodavnice, kuće, ugostiteljski objekti i kiosci. Na meti pljačkaša bilo je i sedam benzinskih pumpi, zlatara i pošta. Tokom ove godine najveći plijen odnesen je 16. marta iz zlatare "Stojanović" u Prijedoru. Tog dana za nepuna dva minuta još nepoznati pljačkaš, prijeteći skraćenom puškom, od radnice je ukrao zlato vrijedno 55.000 KM. Bio je maskiran. Na glavi je imao kačket, a lice je sakrio kragnom jakne. Nakon što mu je iz straha radnica predala zlatninu i drugi nakit, on je brzo pobjegao, ne uzevši novac iz kase.

Portparolka MUP-a Srpske Danica Gnjatović naglasila je da se smanjuje broj razbojništava.

- Prošle godine od januara do aprila počinjeno je 31 razbojništvo, što je za 10 više nego u istom periodu ove godine. Osim toga, lani je, za razliku od godinu ranije, za skoro 19 odsto smanjena šteta pričinjena u razbojništvima - kazala je Gnjatovićeva.

Dodala je i da je policija ove godine uspjela i da otkrije ko je 12. januara opljačkao poslovnicu "Pošta Srpske" u banjalučkom naselju Vrbanja, iz koje je tada odneseno 5.000 KM.

- Zbog ove pljačke uhapšena su dva lica i protiv njih je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu - kazala je Gnjatovićeva.

Tokom prošle godine najviše novca, oko 100.000 KM, razbojnici su oteli od dilera deviza Vladimira K. Njemu su dok je izlazio iz mjenjačnice u centru Banjaluke prišle dvije maskirane osobe sa fantomkama na glavama te ga odmah napale i otele torbu sa novcem. Nakon toga, pobjegli su na motoru. Sve je trajalo vrlo kratko, tako da u prvi trenutak niko od prolaznika nije ni shvatio da je čovjek opljačkan. Jedina banka koja je lani bila na meti razbojnika je "Unikredit", u blizini Gradskog mosta u Banjaluci, a koja je opljačkana 15. decembra. Tada su dva maskirana razbojnika upala u banku i prijeteći oružjem zatražila od radnika da im predaju novac. Od straha radnice su im dale oko 13.000 KM, a oni su zatim na motoru pobjegli u nepoznatom pravcu.

Oružje

Prema podacima MUP-a RS, maskirani razbojnici su pljačke činili prijeteći pištoljima i noževima, a nerijetko su u svoje pohode išli i goloruki i koristili snagu da opelješe žrtve.

- Tokom prva četiri mjeseca ove godine počinioci su u dva slučaja koristili oružje, u pet snagu, dok su u 14 slučajeva tražili novac prijeteći žrtvama samo riječima - rekli su u policiji.

Većina razbojništava počinjena je u večernjim časovima, kada su pljačkaši najčešće maskirani upadali u radnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana