Ginekologa iz Dervente pustio porodilju da na smrt iskrvari

Nebojša Tomašević
Ginekologa iz Dervente pustio porodilju da na smrt iskrvari

Doboj - Ginekolog Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran iz ovog grada optužen je da je nesavjesnim pružanjem ljekarske pomoći prouzrokovao smrt porodilje Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče.

Prema optužnici, on je, iako je bio svjestan da se ne pridržava pravila zdravstvene struke, propustio da adekvatno zbrine trudnicu.

U optužnici se navodi da je ginekolog trudnicu primio 2. februara ove godine i da se ona porodila oko 18 časova u derventskom Domu zdravlja. Dodaje se da je nakon porođaja došlo do obilnog krvarenja kod porodilje, ali ginekolog Šaran nije adekvatno reagovao.

- Optuženi je mogao i trebalo da prepozna da je nakon porođaja došlo do ozbiljnih komplikacija kod porodilje, koje su morale biti otklonjene. On to nije učinio u skladu s pravilima zdravstvene struke, pa je zbog neotklanjanja komplikacija došlo do šoka i pogoršanja zdravlja Milankovićeve. Osim što je propustio da adekvatno hirurški i na vrijeme sanira komplikacije, ginekolog Šaran nije bio u pratnji porodilje, koju je posalo u dobojsku bolnicu oko 21 čas. Usljed navedenih komplikacija Milankovićeva je preminula u dobojskoj bolnici istog dana oko 22 časa - navodi se u optužnici.

Suprug preminule Tode Milanković, Stojan nakon njene smrti je ispričao da se njegova žena mučila 26 časova u derventskom porodilištu. Tada je kazao da u toj zdravstvenoj ustanovi, prema njegovom mišljenju, ona nije imala adekvatne uslove za tako težak porođaj.

Još je istakao da je od ginekologa Šarana tražio da se Toda porodi carski rezom, što je doktor odbio.

Ginekolog Šaran je nakon tragedije kazao da je porođaj od početka do kraja bio u granicama normalnog. Istakao je da su trudnicu odmah zbrinuli i transportovali u bolnicu u Doboju, u skladu sa zdravstvenim procedurama, kada je otkriveno da ona obilno krvari i da ima komplikacije.

Optužnicu protiv ginekologa Šarana dobojsko Okružno tužilaštvo podiglo je krajem oktobra ove godine. Okružni sud u Doboju optužnicu je potvrdio 12. novembra.

Obdukcija

Nakon smrti urađena je obdukcija tijela preminule Tode Milanković. Utvrđeno je da je ona preminula usljed spoljašnjeg iskrvavljenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice, koje je nastalo kao posljedica porođaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana