Direktor banjalučke Medicinske škole povećao profesorima platu i dobio prijavu

Nebojša Tomašević
Direktor banjalučke Medicinske škole povećao profesorima platu i dobio prijavu

Banjaluka - Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić iz Banjaluke osumnjičen je da je zloupotrebom svog položaja oštetio budžet Republike Srpske za oko 32.000 KM, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, on je nastavnicima s visokom stručnom spremom povećao koeficijente sa osam na deset, iako to nije previđeno Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Tako je omogućio da ti nastavnici dobijaju veću platu i da im bude isplaćeno više novaca nego što je predviđeno. Time im je omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi. Oni su platu po većim koeficijentima od predviđenih dobijali od 2017. godine - kazao je izvor blizak istrazi.

Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale, saopštila je da Jagodića terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- Direktor javne ustanove iz Banjaluke V. J. je prekoračio službeno ovlašćenje i zaposlenima sa novostečenom visokom stručnom spremom odredio veći platni koeficijent. Zakon o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Srpske predviđao je niže koeficijente od onih koje im je on dodijelio. Na taj način oštetio je budžet RS za 32.000 maraka - istaknuto je u policijskom saopštenju u kojem nisu navedeni detalji.

Jagodić je rekao da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret i da je koeficijente povećao na osnovu saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- U školi imamo nastavnike s višom školom i one s visokom stručnom spremom. Ministarstvo je u februaru 2017. godine dalo saglasnost da zaposlenima sa VSS i 240 ECTS bodova bude priznat viši koeficijent. To sam uradio na osnovu te saglasnosti - kazao je Jagodić.

Pojasnio je da on svojim ponašanjem nije pribavio nikakvu ličnu korist i ništa nije uradio na svoju ruku.

- Ne mogu ja biti odgovoran za nešto za šta je Ministarstvo dalo saglasnost. Nisam znao koliki je iznos koji je trebalo izdvojiti na osnovu povećanja koeficijenata, nisam to ni računao - kazao je Jagodić.

Afera “upis”

Vladimir Jagodić je u žižu javnosti došao 2015. godine zbog afere dodatnog upisa 28 učenika u Medicinsku školu. Brojni roditelji srednjoškolaca optužili su upravu škole i tvrdili da su neke učenike upisivali nezakonito, dok su druge odbijali da upišu, iako su imali odličan prosjek i dovoljno bodova. On je tada isticao da je sporni spisak s imenima 28 učenika dobio od tadašnjeg Ministarstva prosvjete i kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana