Od sutra veća cijena rada za sve zaposlene u zdravstvu Srpske

Srna
Od sutra veća cijena rada za sve zaposlene u zdravstvu Srpske

Banjaluka - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić potpisali su odluku kojom se od sutra povećava cijena rada za sve zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj sa 135 na 145 KM.

Današnjim potpisivanjem ove odluke ozvaničen je prethodni dogovor o povećanju cijene rada i ispunjene su obaveze iz zaključka koji je donijela Vlada 26. septembra, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tim zaključkom se resorno ministarstvo obavezalo da će u saradnji sa reprezentativnim sindikatom u oblasti zdravstva imenovati radnu grupu koja, u roku od 30 dana, treba da usaglasi izmjene zakonskih propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva.

Takođe, Ministarstvo je zaduženo da do kraja 2019. godine pripremi tekst nacrta zakona kojim se uređuje djelatnost u zdravstvu i sprovede potrebne konsultacije sa udruženjima zdravstvenih radnika i saradnika i reprezentativnim sindikatima u zdravstvu, da bi, Vlada nacrt ovog zakona mogla uputiti u redovnu skupštinsku proceduru u prvom kvartalu 2020. godine.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ostaje otvoreno za saradnju sa svim reprezentativnim sindikatima, što je i dokazalo usvajanjem navednih zaključaka, a sve u cilju realizacije zajedničkih interesa, odnosno unapređenja položaja zdravstvenih radnika. Ministarstvo računa na podršku reprezentativnih sindikata u sprovođenju mjera u okviru strateških i zakonskih dokumenata u cilju bolje i racionalnije organizacije zdravstvenog sistema”, navode iz ove institucije.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izražava žaljenje zbog činjenice da odluku o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske nisu potpisali svi reprezentativni sindikati.

“To ni na koji način neće uticati na njeno sprovođenje, jer će povećanje cijene rada dobiti svi radnici zaposleni u oblasti zdravstva u Republici”, navode u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana