Cijena bijeljinske “Šećerane” pala na 9,5 miliona KM

Milijana Latinović
Cijena bijeljinske “Šećerane” pala na 9,5 miliona KM

ijeljina - Bijeljinska Fabrika šećera u stečaju ponovo ide na licitaciju, a odlukom Skupštine povjerilaca cijena “Šećerane” pala je za pola miliona maraka.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić istakavši da je cijena snižena na 9,5 miliona maraka.

On je naglasio da Skupština nije prihvatila ponudu fočanske firme “Pavgord” koja je za imovinu ovog propalog preduzeća nudila pet miliona maraka.

- Advokat većine povjerilaca “Šećerane” Faik Muhić nije dobio odobrenje za glasanje od svih svojih povjerilaca, tako da je on bio uzdržan, pa samim tim ponuda “Pavgorda” nije dobila potrebnu većinu u Skupštini - pojasnio je Nikolić.

Dodao je da će Odbor povjerilaca kontaktirati sa firmom “Pavgord” i obavijestiti da se ponovo mogu prijaviti za kupovinu ovog preduzeća, istakavši da će oglas o javnoj prodaji biti objavljen iduće sedmice.

- I svi drugi zainteresovani kupci će imati priliku da dostave svoje ponude - rekao je Nikolić.

Dodao je da ni pismo namjere bankara iz Kine Dragana Guru Đuragina, koji je za “Šećeranu” nudio sedam miliona maraka i pokretanje proizvodnje, nije dobilo podršku Skupštine povjerilaca.

- Tu ponudu nismo ni razmatrali jer do momenta održavanja Skupštine povjerilaca nije bila kompletna u skladu sa Zakonom o stečaju. Taj investitor nije uplatio depozit, ali ima priliku da dostavi kompletnu ponudu nakon što objavimo oglas o prodaji po novoj cijeni - rekao je Nikolić dodavši da nije optimističan da će ovo preduzeće u stečaju konačno biti prodato uprkos snižavanju cijene.

Bijeljinsku “Šećeranu” godinama mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić koji je za nju bio spreman da plati 6,9 miliona maraka, ali njegova ponuda nije razmatrana. Osim toga, u više navrata za “Šećeranu” su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel”, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala. Nakon njih, u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Bijeljinska Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina, a stečaj je pokrenut 2015. godine. Za sve ove godine preduzeće je više puta na licitacijama prodavano po cijeni od deset miliona maraka.

 Ozbiljne namjere

Vojislav Nikolić kaže da do pojave firme “Pavgord” nije ni bilo ozbiljnog kupca, kvalifikovanog u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

- Ta firma je prva koja ispunjava sve zakonom predviđene uslove. Nadamo se da će na idućoj licitaciji ta firma dostaviti ponudu koja će dobiti podršku skupštinske većine - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana