Besplatne kese postaju prošlost

Anita Janković-Rečević
Besplatne kese postaju prošlost

BANjALUKA - Iako će Evropska unija 2021. godine potpuno zabraniti upotrebu pojedinih proizvoda od plastike, u Srpskoj s ciljem zaštite životne sredine za sada je jedino izvjesno da će uskoro biti uvedena obavezna naplata plastičnih vrećica, čija se mjesečna potrošnja mjeri milionima.

Institucije EU donijele su odluku da s ciljem smanjenja uticaja plastike na životnu sredinu zabrane korišćenje jednokratnih proizvoda poput slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo i ostalog. 

Potpuna zabrana pomenutih jednokratnih proizvoda, kako kažu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, još nije na dnevnom redu u Srpskoj, navodeći da ministarstvo radi na podizanju svijesti javnosti o štetnosti tih proizvoda.

Ističu da je RS započela usaglašavanje sa novim rješenjima evropskog zakonodavstva kroz Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, a o kojem su poslanici Narodne skupštine RS raspravljali prošle sedmice. 

- Nacrtom se preciznije propisuje upravljanje otpadnim plastičnim kesama. Kada zakon bude usvojen trgovci će biti obavezni da kese naplaćuje na prodajnom mjestu - kazali su u resornom ministarstvu i podsjetili da se plastične kese dugo razgrađuju, a da je zbog male težine, teško kontrolisati njihovo odlaganje na deponijama.

Dodali su da će nakon konačnog usvajanja zakona, resorni ministar donijeti pravilnik kojim će biti uređen način evidentiranja nabavljenih količina plastičnih kesa za nošenje, potrošnju i zalihe.

- Prekomjerna upotreba plastičnih proizvoda ne bi imala negativne posljedice da se na ispravan način odlaže i upravlja tim otpadom.  Očekujemo da će se novim zakonskim rješenjima, ali i kontinuiranim podizanjem svijesti javnosti smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu – naveli su u Ministarstvu za prostorno uređenje.

Ističu da cilj novih propisa nije dodatno opterećivanje građana, već buđenje svijesti javnosti kako bi se svi odgovornije ponašali prema životnoj sredini. 

- Zbog prekomjernog korišćenja plastičnih kesa, troše se prirodna bogatstva i energija, jer one poslije upotrebe, koja prema istraživanjima traje svega 12 minuta, završavaju u prirodi, zagađuju vodotoke i ubijaju životinje koje ih zamijene za hranu - rekli su u resornom ministarstvu.  

Dodali su da se svake godine u svijetu potroši više od 500 milijardi plastičnih kesa, od kojih se zbog visokih troškova reciklira manje od jedan odsto, dok ostalih 99 odsto završava u prirodi. 

- Mjesečna potrošnja plastičnih kesa u BiH je oko 100 miliona, a za RS nema preciznih podataka - naveli su u resornom ministarstvu i dodali da je u Srbiji nakon uvođenja naplate kesa potrošnja smanjena za 80 odsto.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS Predrag Ilić pozdravio je nova zakonska rješenja, naglasivši da Srpska treba slijediti praksu EU.

 - Trebalo bi se okrenuti i promociji biorazgradivih kesa jer, bez obzira što će se plastične kese naplaćivati, one će se i dalje koristiti, samo u manjoj mjeri. Zbog toga je važno da biorazgradive kese imaju veću primjenu, jer im ne treba nekoliko godina se brzo razgrade u životnoj sredini. Neki tržni centri u RS već koriste takve kese - rekao je Ilić.
 

500
milijardi plastičnih 
kesa potroši 
se godišnje u svijetu

1%

plastičnih kesa 
bude reciklirano

99%
plastičnih kesa 
završi u prirodi 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana