Zdravstvu još 6,1 milion maraka

Danijela Stokanić
Zdravstvu još 6,1 milion maraka

Banjaluka - Na račun sedam bolnica i 38 domova zdravlja u RS do kraja godine trebalo bi da legne 6,1 milion KM, s ciljem olakšavanja poslovanja ovih zdravstvenih ustanova.

Najviše novca među bolnicama dobiće Univerzitetski klinički centar (UKC) RS - 1,4 miliona KM. Domovi zdravlja u Mrkonjić Gradu i Kozarskoj Dubici dobiće najveće pojedinačne iznose u toj konkurenciji - po 150.000 KM.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je novac obezbijeđen rebalansom finansijskog plana, odnosno budžeta Fonda za 2016. godinu. Dodali su da je Vlada RS odlučila da 4,1 milion KM bude raspoređen na račune sedam bolnica, dok dva miliona ide domovima zdravlja.

Direktor UKC RS Mirko Stanetić je istakao da će im ovaj novac dobro doći.

- Novac će biti utrošen u opremanje sala za operaciju, nabavku operacionih i porođajnih stolova, kolica za prevoz trudnica, te ostale neophodne opreme - kazao je Stanetić.

Direktor Zavoda "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić ističe da će 1,2 miliona KM, koliko je namijenjeno ovoj ustanovi, biti iskorišćeno za poboljšanje kvaliteta liječenja pacijenata.

- Osim što ćemo nabaviti novu opremu, novac će biti usmjeren i na uvođenje novih terapijskih i dijagnostičkih procedura - rekao je Talić.

Direktora Doma zdravlja Han Pijesak Milan Borovina kaže da će im dodatnih 50.000 KM mnogo značiti, s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze.

- Biće odlično ako taj novac bude usmjeren prema potrebama doma zdravlja, prije svega, zbog nabavke reagensa za laboratoriju. Osim toga, potreban nam je i novac za plaćanje uglja, a ne treba ni da pominjem plate zaposlenih, koje kasne već pet mjeseci. Uprkos ogromnim problemima zaposleni rade kao da je sve u redu - rekao je Borovina.

Na adresu Doma zdravlja Novo Goražde je stigao aneks ugovora kojim dobijaju dodatnih 50.000 maraka za ovu godinu. Direktor ovog doma zdravlja Jelena Gavrilović ističe da taj iznos nije ni blizu dovoljan da bi račun ove ustanove bio deblokiran. Ona smatra da nadležni nisu realno rasporedili dodatna sredstva po zdravstvenim ustanovama.

- Žao mi je što nisu postojali kriterijumi prilikom raspodjele novca. Na primjer Domu zdravlja Mrkonjić Grad, koji odlično posluje, namijenjeno je 150.000 KM, dok mi, koji smo u tolikom dugu, možemo računati samo na trećinu tog iznosa - rekla je Gavrilovićeva.

Plate

Zbog blokade računa zaposleni u Domu zdravlja Novo Goražde su tek prije nekoliko dana primili platu za novembar 2015. godine.

- Funkcionišemo tako što sada po novom zakonu o radu zaposleni imaju pravo da svoj potraživanja traže na sudu, jer je platna lista izvršna. Osim toga, sarađujemo i sa Agencijom za mirno rješavanje sporova - rekla je Jelena Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana