Vojni staž zapeo u tumačenju propisa

V. K.
Vojni staž zapeo u tumačenju propisa

Sarajevo - BiH i Slovenija godinama ne uspijevaju da stave tačku na spor u vezi sa pravima vojnih lica koja su u slovenačkim kasarnama radila prije gotovo pet decenija.

Riječ je o pripadnicima bivše JNA koji su bili u službi u Sloveniji do posljednjeg dana 1972. godine i koji su danas u nezavidnom položaju jer ne mogu da ostvare prava kao njihove kolege koje su u istoj zemlji službovale od 1973. do početka devedesetih godina.

Pitanja staža vojnih osiguranika regulisana su Sporazumom o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije potpisanim 2007. godine, ali se odnosi na prava vojnika po osnovu rada od 1. januara 1973. do 8. oktobra 1991. godine.

Slovenija je, prema navodima šefa Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandre Pandurević, jedina država bivše SFR Jugoslavije sa kojom je ostalo neriješeno pitanje staža vojnih osiguranika do 31. decembra 1972. godine.

Zbog toga su, kaže, lica koja su bila na službi u Sloveniji do tada, a nisu državljani te zemlje, u nezavidnom položaju.

- U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS kažu da taj staž treba ići na teret Slovenije, dok slovenački fond tvrdi da staž može ići na njihov teret isključivo za državljane Slovenije - navela je Pandurevićeva.

U Fondu PIO RS kazali su da im se žalilo nekoliko građana sa ovim problemom i potvrdili da problem leži u različitom tumačenju propisa.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su rekli da su sa nadležnima za oblast penzijskog i invalidskog osiguranja u RS i FBiH u nekoliko navrata pozivali slovenačku stranu na rješavanje spornog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana