“Večernjakov pečat”: Najzaslužnije okitili priznanjima

Milijana Latinović
“Večernjakov pečat”: Najzaslužnije okitili priznanjima

Mostar - Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić i sedmorica reprezentativaca porijeklom iz BiH proglašeni su za ličnosti godine na manifestaciji “18. Večernjakov pečat”.

Ova tradicionalna manifestacija, koju organizuje “Večernji list BiH”, održana je u srijedu uveče u Mostaru i u prvi plan je stavila ljude koji su se posebno istakli u prošloj godini. Prestižno priznanje u oblasti nauke dobio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

- Saradnja između univerziteta u BiH, rektora i rektorskih timova, je na odličnom nivou i smatram da ona može biti uzor svima koji rade na različitim pozicijama i u različitim institucijama - poručio je Gajanin i naglasio da je “Večernjakov pečat” koji mu je uručen priznanje akademskoj zajednici u Srpskoj i BiH. U istoj kategoriji nagrađeni su i rektori Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj i Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Dalić, koji je u ime nagrađenih reprezentativaca Hrvatske preuzeo priznanje, rođen je u Livnu, a sa reprezentacijom te zemlje prošle godine osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji.

- Ovo je poseban trenutak za mene, za sve nas. Zahvaljujem svima koji ste bili velika podrška na Svjetskom prvenstvu, zahvaljujem na ovom pečatu koji je naše srebro pozlatio - rekao je Dalić.

Priznanje za ličnost godine dobili su reprezentativci Mateo Kovačić iz Kotor Varoša, Vedran Ćorluka iz Dervente, Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Tin Jedvaj iz Mostara, Ivan Rakitić iz Žepča, Mario Mandžukić iz Posavine i Luka Modrić koji je igrao u Premijer ligi BiH.

Manifestaciju kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici svečano je otvorila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Iako je ranije bilo najavljeno da će “Večernjakovom pečatu” prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, on je odbio da dođe na manifestaciju, naglasivši da ne želi prisustvovati obilježavanju 27 godina od prijema BiH u UN jer on to, kako je istakao, ne podržava.

Za humanost godine priznanje je posthumno dodijeljeno Senaidu Išeriću koji je spasao oca i sina koji su se utapali i pri tom izgubio život. Priznanje je primio njegov sin Mirza. U kategoriji poduhvat godine priznanje je uručeno Adnanu Meviću, šestmilijarditom stanovniku planete Zemlje. Za privrednika godine izabrana je direktorica “Euroherc osiguranja” Mladenka Grgić, dok je u oblasti javne uprave priznanje dodijeljeno Ireni Hadžiabdić. U kategoriji lokalni lideri “Večernjakov pečat” uručen je gradonačelnicima Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Nenadu Vukoviću i Abdulahu Skaki. Za sportistu godine proglašen je košarkaš Mirza Teletović, a “Večernjakov pečat” za posebne sportske uspjehe dobio je Duško Bajević, jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji BiH. Priznanje za životno djelo dobio je pjevač Mate Bulić, a “Pečat” je posthumno dodijeljen glumcu Ivi Gregureviću. “Večernjakov pečat” je u oblasti kulture uručen i pjevaču Zdravku Čoliću koji je svojim hitovima uveličao manifestaciju.

Čestitka

Glavnom uredniku “Večernjeg lista” Draženu Klariću uručena je posebna čestitka povodom 60. rođendana lista s više od hiljadu potpisa.

- Mi u “Večernjaku”, kao što vidite, velika smo porodica koja je već 60 godina s vama, kad plačete i kada se smijete. Bili smo s vama kad smo pobjeđivali, ali kad je bilo i poraza. Bili smo s vama i kad se nismo najbolje razumjeli, ali smo se uvažavali. Mogu samo obećati da će “Večernji list” i sljedećih 60 godina biti s vama - rekao je Klarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana