Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Naš indeks postaje “pasoš” za inostranstvo

Milijana Latinović
Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Naš indeks postaje “pasoš” za inostranstvo

Smanjenje broja studenata je evidentno, ali to ne treba da čudi jer znamo da su evropske granice širom otvorene za radnu snagu s ovih područja, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

On je istakao da mnogi odlaze na studije u zemlje Evropske unije i Srbiju.

- Već u prvom roku dvadesetak naših brucoša je nakon upisa uzelo ispisnice kako bi studije nastavili u Beču. Uprkos smanjenju broja studenata, opstanak fakulteta se ne dovodi u pitanje. Prostora ima za eventualnu reorganizaciju nekih studijskih programa - tvrdi Pašalić.

GLAS: U prvom upisnom roku za akademsku 2018/2019. godinu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu popunjeno je manje od polovine predviđenog broja mjesta. Šta je dovelo do toga da imamo nikad praznije amfiteatre?

PAŠALIĆ: Naši planovi za upis su prenaglašeni, u želji da se dostigne određeni broj upisanih studenata. Demografski trendovi već godinama utiču na smanjenje ukupne populacije, pa i na broj studenata. Upisanih 1.009 brucoša u prvom roku i očekivanja upisa u naredna dva roka obezbijediće očekivani broj studenata na našem Univerzitetu. Svake godine najmanje 1.000 svršenih srednjoškolaca iz istočnog dijela RS studije upiše u Srbiji.

GLAS: Kako komentarišete to što na fakultetima u prvom roku nisu popunjena ni sva budžetska mjesta?

PAŠALIĆ: Nisu to neočekivana dešavanja. Godinama se zna koji su studijski programi najpoželjniji, a kod nas je to medicina. Dobro je što se osjeća porast broja upisanih studenata na prirodnim i tehničkim naukama. Do sada je dominirao broj studenata na društvenim naukama, ali unazad nekoliko godina dolazi do smanjenja. Ne treba zaboraviti da nisu svi obrazovni profili predodređeni za tržište rada, što se često uzima kao jedini reper. Ipak treba da školujemo i filozofe, sociologe i učitelje, iako ih ima srazmjerno više na biroima za zapošljavanje.

GLAS: Kako privoljeti svršene srednjoškolce da upisuju fakultete s kojima će imati posao?

PAŠALIĆ: Nisam siguran da bilo ko može predočiti svršenim srednjoškolcima da će imati sigurno zaposlenje. Ali svakako da je poželjno imati predstavu gdje je lakše, a gdje teže doći do zaposlenja. Uzalud je govoriti o reformi obrazovanja ako nema reforme tržišta rada.

GLAS: Sektor informacionih tehnologija u BiH je u deficitu, nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka. Zašto ne školujemo taj kadar?

PAŠALIĆ: Kod nas postoji smjer računarstvo i informatika, a konkretno informacione tehnologije nemamo, iako je to tražen kadar. I oni koji se obrazuju u toj struci odlaze u inostranstvo jer je to tamo mnogo bolje plaćeno.

GLAS: Da li će biti raspisan i treći upisni rok?

PAŠALIĆ: Naravno, kao i svake godine biće treći upisni rok na svim studijskim programima gdje ima slobodnih mjesta, a očigledno da će ih biti.

GLAS: Postoji li mogućnost da neki studijski programi budu privremeno zamrznuti i koji?

PAŠALIĆ: Veoma je osjetljivo da bilo šta ukidamo. O tome ćemo detaljnije nakon trećeg upisnog roka. Ove godine ne možemo zalediti nijedan studijski program, a za ubuduće ćemo vidjeti.

GLAS: Da li je RS potrebna nova strategija obrazovanja, s obzirom na neusklađenost potreba privrede i upisne politike, koja je vidljiva već godinama?

PAŠALIĆ: Iako je Strategija obrazovanja nedavno usvojena, mislim da nam treba nova, bolja strategija s konkretnim akcionim programom.

GLAS: Jedan od zahtjeva studenata u novembru prošle godine bio je i zapošljavanje 100 asistenata do kraja akademske godine na oba javna univerziteta u Srpskoj. Da li je taj zahtjev ispunjen i u kojoj mjeri?

PAŠALIĆ: U završnoj smo fazi prijema 25 najboljih studenata na mjesto asistenata. U planu je prijem asistenata u kontinuitetu tamo gdje to bude potrebno i to je najbolji put za razvoj Univerziteta.

GLAS: Da li je smanjen broj gostujućih profesora na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i da li je riješen problem profesora sa duplim radnim knjižicama?

PAŠALIĆ: Trenutno imamo 300 gostujućih profesora, a kada sam stupio na mjesto vršioca dužnosti rektora, bilo ih je 404. Njihovo angažovanje možemo smanjiti samo ako stvaramo vlastiti kadar, a period od asistenta do profesora je oko 20 godina. Finansijski stojimo dobro baš zato što smo skoro u potpunosti riješili problem profesora sa duplim radnim knjižicama. Bilo ih je 35, nekima smo se zahvalili, a neki su ostali kao honorarni saradnici. Malom broju smo dali otkaze. Znamo da ih ima još pet, šest, ali još nismo ušli u trag gdje još rade.

Strategija internacionalizacije

GLAS: Šta je cilj donošenja strategije internacionalizacije Univerziteta 2018-2023. godine?

PAŠALIĆ: Cilj je da unaprijedimo doktorske studije i da se uvežemo sa svjetskim univerzitetima. Za doktorske studije je poželjno imati bar dva partnera. Nismo među najboljima, ali stalno napredujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana