Rak pluća operisan bez otvaranja grudnog koša

Glas Srpske
Rak pluća operisan bez otvaranja grudnog koša

Banjaluka - U Službi za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS prvi put je operisan rak pluća bez otvaranja grudnog koša.

Kako je u petak saopšteno iz UKC-a, prvi put je urađena uniportal VATS (video-asistirana) lobektomija pluća zbog karcinoma.

- Riječ je o minimalno invazivnoj, a radikalnoj operaciji pluća, to jest odstranjenju oboljelog dijela plućnog krila kroz samo jedan rez od četiri centimetra uz pomoć optičkih instrumenata. Nakon ove operacije pacijente već narednog dana otpuštaju na kućno liječenje - navode iz UKC-a.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da se ovakve operacije izvode u svega nekoliko vrhunskih hirurških klinika u svijetu i predstavljaju najveći domet grudne hirurgije danas.

Đajić ističe da je ovo još jedna potvrda da je UKC lider u pružanju vrhunske zdravstvene zaštite, sa savremenom opremom i stručnjacima.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar naglasio je da je pacijent, koji je operisan u srijedu, bio potpuno pokretan već na dan zahvata, dok kod otvaranja grudnog koša klasičnim rezovima pacijenti moraju biti u bolnici minimalno deset dana.

- Ovo je dokaz da je grudna hirurgija UKC RS rame uz rame sa svjetskim centrima iz ove oblasti - kazao je Kantar te dodao da s nestrpljenjem očekuje preseljenje na Paprikovac u renovirane prostorije centralnog medicinskog bloka i operacione sale sa vrhunskom opremom u sjevernom krilu, jer će time i pacijenti i osoblje imati uslove za boravak i rad na svjetskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana