Radnicima staž nije povezalo 37.889 preduzeća

D. Orlović, Lj. Aleksić
Radnicima staž nije povezalo 37.889 preduzeća

Banjaluka, Bijeljina - Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS objavio je u petak na zvaničnoj internet stranici spisak 37.889 firmi iz RS i FBiH koje nisu dokumentovale i povezale staž radnicima.

Direktor tog fonda Mladen Milić rekao je na konferenciji za novinare u Bijeljini da poslodavci nisu predali ukupno 262.135 podataka o platama svojih zaposlenih i to u periodu od 1994. do 2017. godine.

- Do kraja godine je rok da dostave ove podatke. Očekujemo da će to učiniti, jer ćemo nakon toga biti prinuđeni da pokrenemo prekršajne prijave - poručio je Milić.

On je pojasnio da uplatioci doprinosa za zaposlene nisu predali obrazac “M-4”, koji je bio važeći do kraja 2009. godine ili nakon toga obrazac “1002”, koji se dostavlja Poreskoj upravi, a predstavlja podatak o plati, odnosno, uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Među preduzećima koja su na objavljenom spisku nalazi se i znatan broj onih koja su uplatila doprinose. Imamo zbirni podatak, ali bez podnesenih obrazaca ne možemo uknjižiti pojedinačno za svakog osiguranika - rekao je Milić.

On kaže da se mnogi poslodavci plaše da je u ovom slučaju u pitanju dodatni namet ili trošak, što najvećim dijelom nije tačno, ali napominje da je uplata doprinosa obaveza koja ne zastarijeva.

Navodi da je Fond PIO na internet stranici objavio i obrazac “M-4”, s obzirom na to da nije u upotrebi već devet godina i teško ga je naći u knjižarama, te najavio pomoć poslodavcima u popunjavanju tog obrasca u svakoj od filijala.

- Potpuna, tačna i upotrebljiva matična evidencija u bazama Fonda PIO omogućava nesmetano ostvarivanje prava na penziju - dodao je Milić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić podržao je potez Fonda PIO, kojim je objelodanio sve firme koje nisu uredno dokumentovale uplate osiguranja radnicima.

- Neprestano iz Unije zagovaramo legalitet i legalnost rada. Potrebni su nam svakako manji nameti na rad, ali poslodavci su dužni da redovno izmiruju sve svoje obaveze - poručio je Škrebić.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da ovoliki broj firmi koji se našao na spisku Fonda PIO bez neophodne dokumentacije o uplaćenim doprinosima sigurno pokazuje da je veliki procenat onih koji ih uopšte nisu ni uplatili. To je, kako kaže, ozbiljan problem, jer je Poreska uprava RS dosta represivna kada je u pitanju izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, a mnogi ih ipak ne izvršavaju.

- Rješenje možemo tražiti u dva pravca - ili ići još represivnije, ili smanjiti stope za doprinose, pa na taj način dovesti poslodavce u situaciju da im se ne isplati izbjegavati obaveze, jer bi kazne bile dosta veće nego da su ih uplatili - rekao je Radivojac.

Dugovi i uštede

U Fondu PIO RS kažu da su im porasla potraživanja za neuplaćene doprinose. Dominira dug zdravstvenih ustanova, koji je povećan za 5,9 odsto. Istakli su i da su kontinuiranim sprovođenjem akcije “Stop prevarama, do penzije pošteno” u prošloj godini ušteđena 3,3 miliona maraka, a ukupno od 2012. više od 35 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana