Proljetna brazda duga 155.000 hektara

Anita Janković-Rečević
Proljetna brazda duga 155.000 hektara

Banjaluka - Ratari u Srpskoj zasijaće u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi 155.768 hektara obradivih površina, a procjenjuje se da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini iznositi 1,63 milijarde maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da će zahvaljujući većim podsticajima u ovoj godini ratarska proizvodnja biti za 25 odsto veća nego lani, povrtarska za 15 odsto, a voćarska za pet odsto.

- Očekivana vrijednost proizvodnje najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura iznosi oko 600 miliona KM, a ako se tome doda i voćarska proizvodnja, koja se procjenjuje na oko 201 milion KM, vrijednost biljne proizvodnje ove godine bi mogla biti veća od 800 miliona maraka - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da animalna proizvodnja u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje čini oko 50,8 odsto.

U resornom ministarstvu su istakli da je snabdjevenost repromaterijalom zadovoljavajuća, a cijena sjemena i vještačkog đubriva povoljnija je nego lani.

- Porasla je jedino cijena dizel goriva, ali je za regresirano gorivo izdvojeno sedam miliona KM, pa će tako ratari litar regresiranog dizela plaćati od 1,47 do 1,50 KM - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je s ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini, kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, ove godine obezbijeđeno 150 miliona KM.   

U ministarstvu navode da će republički i opštinski inspektori obezbijediti potpunu kontrolu kvaliteta repromaterijala, sjemena, sadnog materijala, vještačkog đubriva, sredstava za zaštitu bilja i energenata.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Ljubo Maletić ističe da semberski ratari u njive ulaze poslije vaskršnjih praznika.

- Iduće sedmice krećemo sa pripremom zemljišta i sjetvom. Ovogodišnji uslovi za rad su povoljni jer cijene sjemena nisu rasle. Nadam se da će nas sreća, kad su u pitanju vremenske prilike, poslužiti cijelu godinu - rekao je Maletić istakavši da će kukuruz posijati na dva i po hektara, a pšenicu na četiri.

Lijevčanski povrtari već su zasukali rukave i ušli u njive.

- Sjetva mladog krompira, luka i kupusa počela je prije nekoliko dana, a krastavci, paradajz i paprike su već posijani u plastenicima. Polako pripremamo i oranice za kukuruz - rekao je poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac koji će ove godine zasijati četiri hektara oranica.

Pojačane kontrole

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da će s ciljem zaštite proizvođača i potrošača ove godine biti pojačan inspekcijski nadzor nad deklarisanjem mesa u prometu, a radiće i na unapređenju kontrola kvaliteta mlijeka.

- Kontrolni asistenti pojačaće kontrolu otkupnih mjesta, a biće sprovođene obavezne mjere zdravstvene zaštite na farmama, kao i kontrola kvaliteta stočne hrane - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da će biti pojačana i kontrola zdravstvenog stanja životinja.

Cijene repromaterijala po godinama (u KM)

                                 2017.       2018.

kukuruz                     11,40           11

zob                              1               1

UREA                       0,80           0,75

NPK                         0,80           0,80

KAN                         0,60           0,53

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana