Prihode od poroka uložiti u zdravlje

Anita Janković-Rečević
Prihode od poroka uložiti u zdravlje
Prihode od poroka uložiti u zdravlje

Banjaluka - Zdravstvu u Srpskoj potrebni su dodatni izvori finansiranja, jer pogoršanje opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, kao i uvođenje novih lijekova i savremenih terapija liječenja iz godine u godinu odnose sve više novca.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da za zdravstvenu zaštitu godišnje troše nešto više od pola milijarde KM, što je oko 88 odsto njihovih rashoda, ali da brzorstuće potrebe u procesu liječenja iziskuju mnogo više novca.

- Sve dosadašnje analize pokazuju da su zdravstvu prijeko potrebni dodatni izvori i da je dugogodišnji model finansiranja dugoročno neodrživ. Godinama apelujemo da doprinosi za zdravstveno osiguranje budu redovno uplaćivani, ali to, nažalost, mnogima nije prioritet - istakli su u fondu i naglasili da ne traže ništa što nemaju druge zemlje.

Navode primjer Hrvatske, koja je odavno uvela dodatne izvore finansiranja i koja uprkos tome što njen Zavod za zdravstveno osiguranje godišnje troši oko šest milijardi maraka, planira drastično povećanje cijene alkohola i cigareta, kao i povećanje iznosa premija od automobilske odgovornosti. Sav taj novac od dodatnog povećanja planiraju da usmjere u zdravstvo.

- RS još nije uspjela da obezbijedi dodatne izvore finansiranja, recimo od akciza za duvan i alkohol, koji su najveći faktor rizika po zdravlje stanovnika. Osiguravajuće kuće se opiru inicijativi da dio premije od automobilske odgovornosti bude direktno usmjeren u zdravstvo, iako su na to pristali u susjednim zemljama - pojašnjavaju u fondu.

Dodaju da su uprkos najmanjim izdvajanjima za zdravstvenu zaštitu u Srpskoj po stanovniku u odnosu na region, zdravstvo učinili stabilnim, te da gotovo svakodnevno uvode nova prava iz oblasti osiguranja.

- Izdvajanja za bolnice se svake godine uvećavaju i samo lani smo im uplatili 256,2 miliona KM, a ove godine bolnicama planiramo da doznačimo 15 miliona maraka više - naveli su u fondu.

Ističu da u skladu sa finansijskim mogućnostima nastoje da prate nove terapijske smjernice, dijagnostiku i procedure liječenja te da izazovi savremene medicine iziskuju mnogo novca.

- Savremeni lijekovi koje finansiramo su izuzetno skupi i samo jedna ampula određenog lijeka za liječenje najtežih bolesti zna da košta i više od 6.000 KM. Na primjer, za godišnju terapiju osiguranika koji boluje od karcinoma pluća izdvajamo oko 170.000 KM - naveli su u fondu.

Podsjećaju da su proteklih godina započeli finansiranje mnogobrojnih lijekova i zdravstvenih usluga koje nikada nisu bile dio obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- To predstavlja veliki iskorak za zdravstvo Srpske i naši osiguranici su po pravima izjednačeni sa građanima mnogo razvijenijih zemalja, koje izdvajaju znatno više za zdravstvo. Oboljelima od malignih bolesti u potpunosti finansiramo zdravstvenu zaštitu počevši od 120 citostatika, bioloških lijekova, bolničkog liječenja, pomagala - rekli su u fondu. Ističu da po dostupnosti bioloških lijekova prednjače u odnosu na region, naročito na FBiH, koja još ne finansira biološku terapiju za nemaligne bolesti poput ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti i slično.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić ističe da su nastojanja fonda da obezbijedi dodatne prihode potpuno opravdana, ali da se, nažalost, ne može konkretno reći kada će to biti moguće.

- Upućivali smo inicijativu Savjetu ministara da dio novca od akciza na proizvode koji štetno utiču na zdravlje ljudi bude izdvajan i za zdravstvo. Međutim, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je to odbio. Izgleda da su prioriteti neke druge stvari, a ne zdravstvo - rekao je Bogdanić. Dodao je da, kada je u pitanju izdvajanje dijela novca od premija od automobilske odgovornosti, ove godine nisu uspjeli da obezbijede izmjene zakona.

- Na tome ćemo raditi u narednom periodu, jer je to dobra mjera koja bi obezbijedila znatnu pomoć zdravstvu - rekao je on.

Ciljevi

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da fondovi zdravstvenih osiguranja nigdje nisu profitabilni i da to nije, kako navode, njihov primarni cilj.

- Cilj nam je da osiguranicima obezbijedimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i od tog principa nećemo odustati. Nastojaćemo da se što racionalnije ponašamo i da ravnomjerno zadovoljimo potrebe svih naših osiguranika - istakli su u Fondu zdravstva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana