Preko oglasa u RS šrate preljubnike i nude rame za plakanje

Cvija Mrkonjić
Preko oglasa u RS šrate preljubnike i nude rame za plakanje

Banjaluka - Špijunaža i praćenje voljenih osoba, sakupljanje prijatelja na "Fejsbuku" i pretplatnika na "Jutjubu", slušanje problema, isprobavanje robe prije kupovine uz naknadu samo su dio neobičnih ponuda koje se svakodnevno mogu pronaći u oglasima.

Brojni pojedinci bave se špijunažom i otkrivanjem preljuba te tvrde da će svako ko vara biti uhvaćen na djelu uz video-snimke visoke rezolucije kao priložen dokaz.

- Ako vam je komšija kome smeta plivanje vaših ribica u akvarijumu mučki ubio ljubimca tu sam da ga dovedem pred lice pravde. Usluge izvršavam vrhunski, a plaćanje je moguće u svim valutama i na rate - objašnjava jedan od "detektiva".

Razvoj modernih tehnologija i ekspanzija društvenih mreža su, čini se, prouzrokovali i pojavu širokog spektra novih usluga, pa tako jedan oglašivač nudi prikupljanje lajkova, pratilaca i prijatelja na "Fejsbuku", "Tviteru" i "Jutjubu".

- Danas je teško naći nekoga da se sa njim ispričamo i podijelimo probleme zato uz novčanu nadoknadu nudim da mi se obratite kako bih saslušala kukanje, priče o tome kako život nema smisla, kako vam od ruke ne idu ni ljubav, ni kocka, ni posao - stoji u jednom od oglasa gdje je naznačeno i da se mogu dobiti savjeti bez garancije o njihovoj korisnosti.

Da ovo nisu jedini neobični oglasi svjedoči i ponuda još jednog dosjetljivog oglašivača koji je spreman da za 15 KM umjesto kupca provjeri robu prije kupovine.

Oglasi za proricanje budućnosti, "gledanje" u dlan, karte, pasulj ili u šolju nisu rijetkost, a jedna gospođa iz Posavine tvrdi da uspješno otklanja strahove "salijevanjem strave". Prema njenim riječima, tradicija ove vrste narodne medicine seže više od 125 godina u prošlost, dok cijena za ovaj tretman ide po dogovoru.

- Sve što kažem malo je, sve što uradim puno je - poručuje ova starija gospođa.

U rubrikama namijenjenim za prodaju antikviteta se mogu naći i sablje, čakije, ćilimi, ali među njima zalutaju i kristalno kamenje ili korpe od šišarki.

- Prodajem luk i strijelu za 40 maraka koji mogu poslužiti kao lijep ukras - navodi prodavac iz Bijeljine.

U ponudi se mogu pronaći i stare ulaznice sa raznih događaja za koje kupci moraju izdvojiti najmanje tri marke, koliko koštaju i dnevne dozvole za ribolovce iz Jugoslavije iz 1970. godine.

Stare novine koje su zabilježile značajne događaje među kojima i dan Titove smrti koštaju 35 KM, a đačka knjižica iz 1980. godine osam maraka. Jedan od oglašivača nudio je i šarenu kobilu, staru šest godina po, kako kaže, povoljnoj cijeni.

Bez zamjene!

Brojni oglašivači ne žele zamjenu za predmete koje prodaju, a ovu opciju izabrao je i Modričanin koji putem oglasa traži finansijsku pomoć.

Nisu rijetki ni oni koji ovim putem traže hitne pozajmice u iznosima od nekoliko hiljada maraka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana