Pojačana kontrola solarijuma

M. L.
Pojačana kontrola solarijuma

Banjaluka - Inspektori u RS pred predstojeću ljetnu sezonu pojačaće kontrole salona za njegu i uljepšavanje kako bi provjerili da li se krši zabrana korišćenja solarijuma za maloljetnike.

Kako je saopšteno iz Inspektorata RS, glavni republički zdravstveni inspektor uputio je gradskim i opštinskim zdravstvenim inspektorima instrukciju o potrebi pojačanog nadzora nad radom ovih objekata. Novim Zakonom o nejonizujućem zračenju zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe licima mlađim od 18 godina. Inspektorima je naloženo da u kontrolama upoznaju vlasnike kozmetičkih salona sa novim odredbama zakona i upozore ih da ovakve vrste usluga ne mogu pružati maloljetnicima.

- U dosadašnjim kontrolama inspektori nisu zatekli maloljetnike u solarijumu, a kozmetički saloni su vidno istakli upozorenja o zabrani korišćenja solarijuma licima mlađim od 18 godina. Ova praksa prisutna je u zemljama EU i zemljama okruženja, a cilj je prioritetna zaštita kože od štetnih zračenja - naveli su u Inspektoratu RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana