Počelo obilježavanje Dana fakulteta na Palama

Srna
Počelo obilježavanje Dana fakulteta na Palama

Pale - Obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta na Palama počelo je večeras u ovoj obrazovnoj ustanovi promocijom knjige “Mi znamo sudbu - antologija srpskog pjesništva 20. vijeka o nacionalnom stradanju”, autora Ranka Popovića.

Popović je rekao da knjiga sadrži srpsku poeziju i obuhvata vrijeme Balkanskih ratova, Prvi i Drugi svjetski rat, uvijek stradalno Kosovo kao pjesnička tema od 1945. godine do današnjih dana, zatim rat koji je pratio raspad bivše Jugoslavije i na samom kraju vijeka, rat NATO-a protiv Srbije 1999. godine.

On je dodao da je ovom antologijom obuhvaćeno više od 150 pjesnika i oko 300 pjesama.

“Do samog sklapanja knjige tragao sam za pjesmama koje govore o zločinima u istočnoj Srbiji, o stradanju našeg svijeta po logorima u Doboju, Žegaru kod Bihaća i drugim logorima, tako da sam se zapitao da li je ijedan srpski pjesnik pisao o tome. Njihova suština je da su bili prvi koncentracioni logori u svjetskoj istoriji, koji su planski otvarani za uništavanje jednog naroda”, naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, 20. vijek zapamćen je po istoriji logora koju su kreirali nacisti i sovjetski komunisti, a o srpskom stradanju od austrougarske monarhije niko nije rekao ni riječ.

Popović je rekao da o nacionalnom stradanju, nažalost, nema pjesama i u istoriji se o tome malo govori, te da je za njega bio izazov da priredi knjigu kao jednu vrstu inicijalne kapisle.

Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Duško Pevulja rekao je da je antologija profesora Popovića dragocjena knjiga koju su srpska književnost i srpska antologičarska praksa dugo čekali.

“Knjiga je antologija srpske poezije o nacionalnom stradanju u 20. vijeku, koji je obilježen stradanjima i seobama. Posebno je važno što je izdavač Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti Republike Srpske i što može inicirati ideju da se ovi sadržaji o nacionalnom stradanju nađu u udžbenicima, bibliotekama i postanu sastavni dio školskog sistema, jer bi ona samo tako imala smisla”, naglasio je Pevulja.

Pevulja je naveo da je Popović po svom antologičarskom kriterijumu i poznavanju srpske poezije i nacionalne književnosti napravio obimnu knjigu koja pokazuje da tu memorijalnu kulturu, kojoj Srbi nisu skloni, srpska poezija ipak čuva na dostojan način i da je pjesnička riječ najskuplja, naročito u susretu sa zahtjevnim temama poput nacionalnog stradanja.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je promocijom ove antologije počela manifestacija “Dani Filozofskog fakulteta”, koja će trajati pet dana.

“Odlučili smo da započnemo ovom antologijom koja obuhvata srpsko pjesništvo i ono što je okarakterisalo srpski 20. vijek, a to su velika stradanja i genocid nad srpskim narodom, posebno na prostoru zapadno od rijeke Drine”, istakao je Mastilović.

Mastilović je dodao da se sutra očekuje promocija diplomiranih studenata, magistara i mastera kojih je više od 260, što govori o snazi, veličini i značaju Filozofskog fakulteta, koji je najveća i najznačajnija organizaciona jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ranko Popović rođen je 1961. godine u Zalomu kod Nevesinja. Školovao se u Sarajevu gdje je 1985. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu. Magistrirao je 1990. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, a 2005. doktorirao u Banjaluci.

Zaposlen je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci kao redovni profesor za predmet Srpska književnost 20 vijeka.

Popović je autor knjiga “Zavjetno pamćenje pjesme”, “Čin prepoznavanja”, “Ogledi o srpskom pjesništvu”, “Humor u Andrićevim romanima”, “Ogledi o srpskoj prozi 20. vijeka”, “Gorka vedrina Istoka”, “Članci i prikazi”, “Pedeset godina pozorišta Prijedor”, a uređivao je i ediciju Zavoda za udžbenike Republike Srpske “Pjesnički izbor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana