Ormarići za udžbenike u svakoj šestoj školi

Milijana Latinović
Ormarići za udžbenike u svakoj šestoj školi

Banjaluka - Većina osnovnih škola ni nakon četiri godine nije sprovela preporuke Republičkog pedagoškog zavoda o smanjenju težine đačkih torbi, o čemu svjedoči podatak da je tek svaka šesta obezbijedila ormariće i prostorije u kojima đaci mogu ostavljati školski pribor.

Preteške đačke torbe, čija težina ne bi smjela da prelazi 10 odsto tjelesne mase učenika, jedan su od glavnih krivaca za deformitete kičme osnovaca.

Imajući to u vidu, Pedagoški zavod je početkom 2014. godine predložio mjere koje će uticati na smanjenje težine đačke torbe, a koje podrazumijevaju prilagođavanje rasporeda časova kako učenici istog dana ne bi imali predmete za koje im je neophodno mnogo stvari i pribora.

Preporuka školama je bila i obezbjeđenje prostora u učionicama gdje bi đaci ostavljali stvari koje im nisu potrebne prilikom pisanja domaćih zadataka, kao i nabavka ormarića.

- Od ukupno 187 osnovnih škola, 156 je dostavilo informaciju o realizaciji preporuka, a svega 29 je sprovelo sve tri mjere - rekao je Damjanović i dodao da je ostalim školama za dostavljanje informacije o ovome ostavljen rok do polovine avgusta.

Damjanović je pojasnio da su 154 škole samo uskladile raspored časova, dok je 108 škola osim pojednostavljenog rasporeda obezbijedilo i prostor u učionicama gdje osnovci mogu ostavljati udžbenike i školski pribor.

- Početkom naredne školske godine u svim školama ćemo prekontrolisati sprovođenje propisanih mjera - naglasio je Damjanović.

On je dodao da na razvoj učenika utiču i nepravilno sjedenje u školskoj klupi, nepravilno hodanje i stajanje, rad na računaru i igranje igrica na mobilnom telefonu.

Osnovna škola “Ivo Andrić” u Banjaluci jedna je od rijetkih koja je đacima od prvog do petog razreda uspjela da obezbijedi ormariće.

- Ormarići su namijenjeni mališanima koji pohađaju razrednu nastavu. Svaka učionica ima ormarić. Za ove starije uskladili smo raspored časova i dogovorili da, primjera radi, geografski atlas nosi jedan učenik iz klupe kako bi im đačka torba bila koliko-toliko lakša - rekla je direktorica ove škole Željka Opačić.

Iako još nisu uspjeli da obezbijede ormariće u kojima bi učenici ostavljali udžbenike i radne sveske koje im ne trebaju za učenje kod kuće, u prijedorskoj Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” kažu da su uspjeli da koriguju raspored časova.

  • Sa roditeljima smo ostvarili dobru saradnju i u dogovoru s njima uspjeli da olakšamo đačke torbe, tako da i roditelji vode računa da učenici ne nose stvari koje im toga dana ne trebaju - rekao je direktor ove škole Branko Anđić.

Mjere koje je Zavod naložio školama 2014. godine

- Prilagođavanje rasporeda časova

- Obezbjeđenje prostora za odlaganje udžbenika i pribora

- Postavljanje školskih ormarića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana