Od teške akutne respiratorne infekcije u Srpskoj umrla 62 lica

Srna
Od teške akutne respiratorne infekcije u Srpskoj umrla 62 lica

Banjaluka - U Republici Srpskoj su u sezoni gripa, od oktobra prošle do 20. maja ove godine, od posljedica teške akutne respiratorne infekcije umrla 62 lica, rekla je danas u Banjaluci načelnik Službe za epidimiologiju Instituta za javno zdravstvo Srpske Nina Rodić Vukmir.

Ona je rekla novinarima prije početka radionice o temi “Rezultati epidemiološkog i virusološkog nadzora nad influencom u sezoni 2018/2019” da su u Srpskoj u ovom periodu registrovana 772 oboljela od teške akutne respiratorne infekcije.

Vukmirova kaže da su svi smrtni slučajevi bili sa višestrukim komorbiditetima /pridruženim oboljenjima/, te da su u više od 45 odsto slučajeva to bili kardiovaskularni bolesnici.

Prema njenim riječima, najveći broj oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije, koja se bolnički zbrinjava, bio je starijeg i srednjeg životnog doba i iz kategorije sa višestrukim komorbiditetima.

Ona je rekla da su od oboljenja sličnih gripu, koja se liječe ambulantno, najčešće obolijevali stanovnici srednjeg životnog doba i djeca školskog uzrasta, dok ih je najmanje bilo među predškolcima.

Vukmirova ističe da Institut za javno zdravstvo Srpske sprovodi nadzor nad gripom u potpunosti prema preporukama svih drugih zemalja Evrope i svijeta.

Prema njenim riječima, u ovoj sezoni bio je uobičajan sezonski soj protiv kojeg se stanovništvo vakciniše godinama, a dominantan je bio virus H1N1.

Ona je naglasila da je vakcinacija najvažnija, najjeftinija i najbezbjednija preventivna mjera u medicini za svaku zaraznu bolest, te apelovala na stanovništvo da se vakciniše protiv gripa.

Vukmirova je navela da Fond zdravstvenog osiguranja svake godine obezbijedi oko 15.000 doza vakcina protiv gripa za ugrožene kategorije stanovništa sa hroničnim oboljenjima, dok Institut obezbjeđuje 1.600 doza za građane koji žele da se vakcinišu po sopstvenom izboru.

“Mi smo u Institutu ove godine u rekordnom roku od 10 radnih dana potrošili sve doze. Zainteresovanost je bila velika”, rekla je Vukmirova i najavila da će ove godine biti dostupan mnogo veći broj doza.

Ona je dodala da period imunizacije traje dvije do tri sedmice nakon vakcinacije.

“Vakcinacija protiv gripa uvijek počinje u oktobru, ali je preporuka u svakoj zemlji da se završi do decembra, što mi svake godine i uradimo”, kaže Vukmirova.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković apelovao je da se građani vakcinišu protiv gripa i da vakcinaciju shvate maksimalno ozbiljno, te da se u narednom periodu povede računa o ugrožeim kategorijama stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana