Obilježeno 27 godina od zločina nad Srbima u Jošanici

Srna
Obilježeno 27 godina od zločina nad Srbima u Jošanici

Foča - U Gornjoj Jošanici kod Foče danas je obilježeno 27 godina od zločina nad 56 mještana srpske nacionalnosti, koje su na Nikoljdan 1992. godine zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda.

Tim povodom danas je služena Sveta liturgija u Spomen-crkvi Svetih Ćirila i Metodija, a potom je služen parastos i položeno je cvijeće na spomenik ubijenima. Preživjeli mještani Jošanice još jednom su se prisjetili velikog stradanja kojeg nisu bila pošteđena ni djeca, žene i starci.

Na dan kada su slavili krsnu slavu, 19. decembra 1992. godine, ubijeni su i dvogodišnja Danka Tanović, desetogodišnja Dragana Višnjić i njen tri godine mlađi brat Dražen, kao i 21 žena.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je među ubijenima bilo osam bračnih parova, pet mladića i tri djevojke.

“Zločinci nisu prezali ni od godina ni gdje je ko zatečen, svi su ubijeni. Zapaljeno je 68 kuća i 87 pomoćnih objekata, Jošanica je zavijena u crno”, podsjetio je Mašić.

On je naveo da preživjeli mještani već 27 godina traže pravdu, da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv počinilaca zločina koji su poznati.

“Pravde za Jošanicu ni danas nema. Mi nikada nećemo odustati od toga da tražimo pravdu, okupljaćemo se i podsjećati one koji su odgovorni da su dužni i pred Bogom i pred narodom da kažu ko su zločinci i da ih kazne”, poručio je Mašić.

Svjedok zločina Dušanka Lalović istakla je da stalno pišu Tužilaštvu BiH, apeluju i daju izjave, ali da još čekaju pravdu.

“Ono što nas raduje je ovaj spomen-hram, koji se završava i što se okupljamo. To nam izaziva posebne emocije i sreću”, rekla je Lalovićeva.

Sjenima jošaničkih mučenika poklonila se i Njemica Helga Fuks iz Kelna, veliki prijatelj Jošaničana i žena koja se putem društvenih mreža i posredstvom njemačkih poslanika, bori da istina o ovom zločinu dopre u zemlje zapadne Evrope.

“Veoma sam vezana za narod Jošanice, saosjećam sa njima i mnogo mi je teško i žao što u Njemačkoj nije jednostavno prenijeti istinu koja bi se prihvatila. Nastojaću da se, ne samo preko društvenih mreža, već i na druge načine, o kojima sada ne mogu da govorim, iznese u svijet istina o stradanju Srba, ne samo u Jošanici”, rekla je Fuks.

U sela Gornje Jošanice vratio se mali broj stanovnika, a među ostacima porušenih kuća, koje nijemo svjedoče o strahoti zločina, može se vidjeti tek po neko obnovljeno imanje.

Preživjeli mještani ne dozvoljavaju da zlo trijumfuje, pa su uz pomoć priloga dobrih ljudi uspjeli da podignu spomen-crkvu, koja još nije završena.

Sveštenik Ranko Kovač kaže da je crkva poziv ne samo mještanima, već i stanovnicima okolnih područja da se okupljaju na ovom mjestu.

On je uputio apel da se pomogne kako bi ovaj spomen-hram bio završen da bi naredne godine mogli da ga osveštaji i da se u njemu obavljaju bogosluženja.

Prilozi za spomen-crkvu mogu se uplatiti na žiro račun u Novoj banci broj: 555 8 0000 20 566 722.

U čast jošaničkih mučenika i ove godine veliki broj Fočaka je pješačio ili su stigli na biciklima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana