Nasilje postaje životni stil mladih

Anita Janković-Rečević
Nasilje postaje životni stil mladih

Banjaluka - Urušavanje društvenih vrijednosti i loša ekonomska situacija iz godine u godinu utiču na rast maloljetničke delinkvencije, a samo u Srpskoj lani je 308 tinejdžera bez lične karte došlo u sukob sa zakonom, što je za oko šest odsto više nego godinu ranije.

Prema podaci MUP-a RS objavljenim u godišnjem izvještaju ove institucije, 2016. godine u Srpskoj je 289 osoba mlađih od 18 godina počinilo neko krivično djelo, a dosije u policiji lani su sebi obezbijedila 294 golobrada mladića i 14 djevojčica, koji su počinili 334 krivična djela.

U kriminal su najviše ogrezli mladi u Banjaluci, gdje se 77 maloljetnika tereti za neko krivično djelo, a u stopu ih prate i vršnjaci u Bijeljini i Doboju, u kojima su prestup počinila 54, odnosno 49 tinejdžera.

Maloljetni delinkventi, prema podacima policije, najviše vole da kradu, a nisu im strane ni tuče, polno nasilje, zloupotreba droge i saobraćajni prekršaji.

- Tokom 2017. godine maloljetnici u Srpskoj počinili su 247 krivičnih djela protiv imovine, 26 protiv života i tijela, te po osam krivičnih djela zloupotrebe opojne droge i protiv polnog integriteta. Mladići i djevojčice počinili su i devet krivičnih djela u saobraćaju, te 36 ostalih - stoji u izvještaju MUP-a.

Najveći broj maloljetnih izvršilaca ima između 16 i 18 godina, odnosno njih 209, a sukob sa zakonom imalo je i 85 lica od 14 do 16 godina, dok je njih 14 bilo mlađe od 14 godina.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da je na ovim prostorima već duže vrijeme prisutan trend rasta maloljetničke delinkvencije, kao posljedica nedovoljne primarne zaštite kada je riječ o pitanju mentalnog zdravlja djece.

- Djeca koja ogreznu u kriminal uglavnom dolaze iz disfunkcionalnih porodica iz kojih nisu ponijela lijepe vaspitne navike. Problem je što mi u RS liječimo isključivo posljedice, a porodicom se niko na bavi. Nemamo stručne službe koje bi uočile takvu djecu i radile s njima - rekao je Milić i dodao da su loše navike temelj za kritično ponašanje, konflikte, drogiranje i kriminalitet.

Istakao je da je posebno zabrinjavajuće što se u policijskim izvještajima sve češće mogu pročitati i imena djevojčica.

  • To pokazuje da imamo pad porodičnih vrijednosti, morala i obrazovanja. Ti trendovi su i pokazatelj sve većeg pada ekonomskog standarda, beznađa kod mladih, koji ne znaju zbog čega se školuju i šta će kada završe školu - dodao je Milić.

Broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela po gradovima

Banjaluka - 77

Gradiška - 9

Prijedor - 31

Mrkonjić Grad - 7

Doboj - 49

Bijeljina - 54

Zvornik - 42

Istočno Sarajevo - 17

Foča - 5

Trebinje - 17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana